Städa bilen – tips och råd

Dags att städa bilen? Med tanke på hur pass mycket tid vi tillbringar i våra bilar så är det konstigt att så många låter interiören förfalla så pass mycket som de gör. Vi använder bilen för att åka till jobbet, för att handla, för att köra barnen till träningar och för allt annat som har med resor att göra. Men, vi gör detta oavsett hur det ser ut och oavsett om det är rent eller smutsigt inuti den. Tänk samma sak gällande ditt hus och du förstår skillnaden och vikten av regelbunden städning. 

Vad gäller bilar och städning så ligger det huvudsakliga fokuset på utsidan. Många tvättar bilen med regelbundna intervaller och med ganska stor lust dessutom. En glänsande bil är ett tecken på att man bryr sig och att man lägger manken till. Dessutom så påverkar detta också andrahandsvärdet då bilen, helt enkelt, dels mår bättre och dels också blir fräschare under en längre tid genom tvätten. 

Insidan då? Där är vi långt ifrån lika noggranna. Frågan är hur man ska göra för att förenkla processen? Kan man göra bilstädning enklare, mer effektiv och lite roligare utan att det går ut över kvaliteten på det jobb man lägger ner? Vi tänkte här gå igenom lite kring bilstädning och ge några snabba råd om hur du ska agera för att lyckas bättre. 

Tips för att städa bilen

  • Tvätthall. Det finns ett värde i att betala för att få lite bättre utrymme – och bättre utrustning. Att boka in en tid hos en bensinstation och använda deras tvätthall gör jobbet enklare – och mer fokuserat. Dessa har även de starka dammsugare som du behöver. 
  • Rensa! Börja med att ta fram en sopsäck och sätt igång med att slänga allt skräp – pappmuggar, godispapper, tomma snusdosor och så vidare. Se till att bilen är fri från allt som är löst. 
  • Ta ur mattorna. Plocka ur bilmattorna, skaka av dem och låt dem ligga. Ta även bort exempelvis barnstolar så att du kan komma åt på ett bättre sätt. Därefter kör du igång med att dammsuga golv och säten. 
  • Putsa! Även insidan på en bilruta måste rengöras. Här kan du använda vanligt diskmedel blandad med lite ättika för att få bort fingeravtryck, avtryck från huvuden samt alla andra fläckar. Torka av med en trasa efteråt. 
  • Instrumentbrädan. En vanlig trasa och lite såpa räcker för att du ska få en skinande ren instrumentbräda igen. 
  • Sätena. Bilens säten rengör du med för materialet framtagna produkter. Har du skinnklädsel så finns speciella rengöringsmedel för dessa – och har du textil på dina säten så finns det medel även för detta. Läs anvisningarna och du får rena och snygga säten igen – och dessutom den där underbara doften av ny bil. 
  • Rekond. Orkar du inte städa eller har svårt att lyckas få rent? I så fall kan det vara värt att betala för en ren bil och lämna in den för en rekond hos en bilverkstad. Det kostar mellan 500-1000 kronor beroende på skick samt hur pass omfattande rekond du vill ha. Pengarna du lägger ska, oavsett vilket, ses som en investering. Bilen är för många ett andra hem och trivseln är en fråga att ta på allvar! 

Comments are closed.