Rengöra furuväggar – en guide

Furuväggar har länge varit ett bespottat inslag i den svenska inredningen. Under flera år har man sett att furu i allmänhet och att furu på väggarna i synnerhet är ett material som sällan syns i de stora inredningsmagasinen. Folk har tyckt att furumöbler, furuväggar och furugolv är tråkiga, intetsägande och att de – oavsett var de placeras – påminner om en gillestuga. Men, nu har någonting hänt. Furu har återigen blivit hett och folk har åter börjat inse att detta träslag bär med sig många fördelar där primärt livslängd och pris kan nämnas. 

Trä är överlag alltid ett stabilt material att använda i inredningen då det adderar värme, spänning och harmoni till ett hem. Efter några år av en dominans av ljusare träslag – björk, exempelvis – så har pendeln börjat svänga och lite mörkare träslag som just furu har börjat ta sig in i våra hem igen. Att inreda med exempelvis en furuvägg är något som direkt skapar en känsla av hemtrevlighet – men utan att det blir tråkigt. 

Det tråkiga med furu är att det lätt gulnar och blir smutsigt. Detta i kombination med att kvistar tenderar att synas gör att många väggar, tak och golv känns trista och dassiga redan efter något år. En nyckel handlar om att rengöra väggarna och här kan vi direkt säga att det inte handlar om några större hemligheter. Som med allt trä så bör du rengöra furu genom A) rengöringsmedel utan kemikalier och lämpligen då såpa och B) använda dig av fukt – inte vatten. Kort sagt gällande det senare – du ska inte dränka en trasa i vatten och såpa. Du ska fukta den och undvika att blöta ner träet. 

Rengöra furuväggar innan målning 

En fördel med furu är att det är enkelt att förändra och fräscha upp. En ommålning skapar en helt ny vägg och för att färgen ska fästa och bli så bra som möjligt så är det viktigt att en rengöring sker innan. Såpa igen? Nej, i samband med målning så finns speciella produkter som används före lasering och i syfte att få bort den gula tonen som normalt sätter sig över furu efter en viss tid. Gult är tråkigt i det fallet och inte alls den pigga nyans som man annars förknippar färgen med. 

Genom att använda dessa speciella produkter så får du direkt tillbaka den normala färgen som furu har och du kan därefter sätta igång med att måla eller lasera ytan. Kom ihåg att använda både handskar och skyddsglasögon då dessa produkter är väldigt starka. 

Comments are closed.