Rengöra bastu – så gör du

Om du har en bastu så behöver du göra rent den kontinuerligt. Här nedan följer en guide i hur du rengör din bastu grundligt. 

Gör rent ventilation och aggregat i bastu

Det är bäst att börja med att rengöra ventilationen och aggregatet då smuts och damm lätt far upp när man rengör dem. Dammsug och torka rent ventilationen. Galler som går att ta ut kan du ta bort och diska. 

Det finns olika typer av aggregat. Har du ett vedeldat bastuaggregat bör du vara noggrann med att tömma askan efter varje användning. När du storstädar kan du dammsuga och torka med en torr trasa så att det blir ordentligt rengjort. Någon gång då och då är det bra att ta dit en professionell inspektör som kontrollerar ventilerna och ser till att aggregatet är brandsäkert. 

Gå igenom bastustenarna, ta bort de som har spruckit och ersätt med hela stenar. Torka av och ta bort kalkavlagringar som kan finnas i behållaren med lämpligt medel. Se till att värmeelementen döljs när du lägger tillbaka stenarna. 

Skura bastun 

Skura hela bastun med vanlig såpa och ljummet vatten. Tvätta tak, väggar, bänkar och golv. Skölj av med rent vatten när du är klar. Undvik att använda tvättmedel med ammoniak då det kommer göra luften svår att andas när bastun värms upp och dessutom finns det risk att det missfärgar träet i bastun. 

Ungefär en gång om året ska du olja in träet i bastun så att det håller sig fint och inte spricker. Det finns speciell olja framtagen just för bastu. Prata med din återförsäljare av bastutillbehör eller en färghandel. Innan du oljar in träet kan du slipa av bänkarna med ett fint sandpapper så att de får en ny yta. 

Se över lister och tätningar

Det är vanligt att det samlas fukt vid tätningar och listar som får träet att missfärgas eller i värsta fall spricka. Byt ut de lister som är trasiga och smörj in de som klarat sig med olja. Fyll på med lämpligt tätningsmaterial där det ser ut att saknas. 

Tips för en fräsch och ren bastu

Vi har tagit fram några råd för dig som vill hålla din bastu fin och fräsch mellan storstädningarna. Detta är sådant som du ska tänka på när du använt bastun och försöka komma ihåg att göra varje gång. 

  • Duscha. Se till att du är ren innan du sätter dig i bastun.
  • Sittunderlag. Använd gärna ett sittunderlag som exempelvis en handduk när du badar bastu. Det gör att smuts, svett, fett och död hud inte hamnar på träet och skapar missfärgningar. 
  • Undvik vatten på bänkarna. Onödig vattning av träytorna kan få dem att svälla och spricka.
  • Torka upp spill. Vissa använder oljor och liknande i bastun. Om det kommer på träet så kan det lätt bli missfärgat så ta hand om sådant spill direkt. Löv och annan smuts ska du ta bort bort direkt efter användning. 
  • Ingen mat och dryck. Ta inte med något annat än vatten in i bastun. Många bastuexperter menar att uppkomsten av mögel ofta kommer ifrån att man ätit och druckit annat än vatten i bastun. 
  • När du är klar. Torka bort vatten som kommit på golvet och låt aggregatet stå på i ytterligare en kvart så att träet torkar upp. Vädra bastun genom att öppna dörren och ventilerna. Torka av bänkarna och moppa golvet. 

Comments are closed.