Välj rätt skurmopp

Är det skillnad på skurmopp och skurmopp? Svaret är ja. Här får du våra bästa tips – välj rätt skurmopp.

Bra och dåliga skurmoppar

Det finns oändligt många olika typer och modeller av skurmoppar, alltifrån klassiska varianter med bomullsgarn till eldrivna ångmoppar. Det är bra att veta att man inte bör köpa vilken som helst eftersom det finns många modeller som inte alls gör det dom ska.

En skurmopps uppgift är att göra golvet rent och inte bara blött. Tyvärr finns det många som effektivt blöter ner golvet och inte har någon större förmåga att suga upp smutsen utan snarare bara veva runt den. Det är alltså en modell som skulle kunna kvala in under kategorin dålig skurmopp.

En bra skurmopp ska alltså lämna lagom med fukt efter sig och framför allt göra rent efter sig. Men hur hittar man då en sådan, och vad ska man kolla efter?

Välj mopp efter golv

Vissa golv är mer känsla för fukt än ändra – däribland trä- parkett- och laminatgolv. Trämaterialen har en förmåga att snabbt suga åt sig fukt vilket gör att det sväller, något man givetvis bör undvika. Här är det extra viktigt att man väljer en mopp som är lätt att vrida ur och som lämnar lagom mycket fukt på golvet.

Har man däremot ett stengolv eller en plastmatta är det inte lika viktigt men givetvis kan det även här vara skönt om golven inte bli plaskvåta efter varje städning.

Det här ska du kolla efter

Det kan kännas svårt att välja skurmopp när man står i affären och har tiotals att välja bland. Det finns dock några saker värda att kolla efter:

  • Reglerbart skaft – för att kunna svabba golven så effektivt som möjligt och för att kunna få ett bra resultat är det viktigt att skurmoppen har rätt läng för dig. Därför är det klokt att välja en som har ett reglerbart skaft så att du enkelt kan ställa in det efter din egen längd när du arbetar med den.
  • Tvättbar mopp – dom flesta moppar går att skruva loss från skaftet för rengöring och det brukar inte vara några problem att köra dom i tvättmaskinen. Kolla för säkerhetsskull på förpackningen så att det inte står något om att den inte bör tvättas.
  • Fyllighet – en gles skurmopp riskerar att repa golvet när man använder den. Se därför till att klämma och känna på det så att den känns rejäl och fyllig. Bara mjuka delar ska nudda golvet när man använder den.

Viskos eller microfiber?

En annan sak som är viktig att kolla på är vad själva moppen är gjord av, alltså den del som ska samla upp smutsen och göra golvet rent. Många moppar är gjorda i viskos, något som enligt tester inte visat sig vara det optimala.

Många av modellerna är svåra att vrida ur ordentligt vilket lämnar golvet onödigt blött. Dom är också dåliga på att suga upp smuts och damm vilket inte lämnar ett särskilt rent resultat.

Microfibermoppen har däremot visat sig vara bättre. Materialet är lättare att vrida ur och suger effektivt upp smutsen och kan så ledes vara ett bra val till dom flesta typer av golv.

Comments are closed.