Städning av sporthallar

Att städa sporthallar är speciellt. Det kräver att man kan städa såväl stora golvytor som trånga badrum och små skrymslen. Många gånger behöver man variera sin städteknik för att komma åt ordentligt. I sporthallar vistas många och det blir fort ansamling av bakterier i fuktiga och varma miljöer som duschrum. 

Sport- och idrottshallar behöver generellt städas mer än andra offentliga utrymmen då människor tränar och svettas i lokalerna. Vi försöker miljöanpassa vår städning så att det blir rent och fritt från smuts och bakterier utan att onödigt mycket rengöringsmedel används. Nedan går vi igenom exakt hur städningen skall utföras enligt Stockholm stads instruktioner. 

Rengöring av idrottshall och motionsrum

I idrottshall och i motionsrummen torkar vi av lister, armaturer och installationer med en mikrofiberduk. Golven skuras med passande rengöringsmedel och rengörs även från handbollsklister. Vi tömmer alla papperskorgar och torkar bort fläckar som kan finnas på väggarna med en mikrofiberduk. 

Läktaren skuras, vi tvättar av stolarna eller bänkarna om det behövs. Dörrar, glas, speglar och fönster torkas av med en lämplig trasa som gör rent utan att repa ytan. Vi ser även till att torka av handtag, bord och andra detaljer som kan finnas. Att hålla rent rostfria detaljer i en idrottshall är viktigt då salt som finns i svett kan orsaka att det rostfria skyddet bryts ner och att korrosion eller missfärgningar uppstår. Vi dammsuger även ventilationsgaller och liknande cirka en gång per termin. 

omklädningsrum

Rengöring av toalett och omklädningsrum i sporthallar 

På toaletterna tömmer vi eller byter papperskorgarna. Golvet rengörs och skuras. Om det är möjligt att använda kombiskurmaskiner så gör vi det. Vi torkar av sådant som handtorkar, skåp, klädhängare, hyllor, lister, armaturer och bänkar.  Handfat och toalettstol görs rent med mikrofiberduk och rengöringsmedel som desinficerar sanitetsporslin. Vi torkar av spegel och annat glas med passande trasa och fyller på tvål och papper om det behövs. Golvbrunnarna rengörs på ytan. Om det behövs torkar vi även bort fläckar som blivit på väggarna. 

Rengöring av duschrum och duschväggar

Duschutrymmen i de flesta sporthallar används flitigt. Vi skurar golv och spolar rent väggar. Det är viktigt att städa noggrant runt tvålhyllor och duscharmatur där det lätt samlas två- och schamporester. På större ytor använder vi skurrondell. Ungefär en gång i veckan använder vi ett surt rengöringsmedel och skrubbar bort kalkfläckar och andra avlagringar som kan bli i duschrum. 

Hyllor, handfat och handdukshållare rengörs med mikrofiberduk. Speglarna och andra glasytor torkas av med en passande trasa. Vi rengör golvbrunnarna på ytan och tar bort hår och annat som samlats där. 

Rengöring av bastu

Alla idrottshallar och sportanläggningar har inte bastu men det är ändå relativt vanligt. I en bastu sitter människor nakna och svettas så de måste rengöras kontinuerligt och noggrant. 

Lavarna görs rent när de är kalla. Man kan exempelvis använda såpa och sedan spola rent med vatten. Vi desinficerar lavarna med lämpligt medel när det behövs. Bänkar, handtag och ryggstöd rengörs. Är ytorna större används skurrondell annars så skrubbar vi med skurblock och borste. Även i bastu kan det behövas surt rengöringsmedel för att lösa upp kalk och avlagringar som satt sig. Glas, speglar och fönster torkas av med microfiberduk. Vi rengör även golvbrunnarna i bastun på ytan. 

Rengöring av entré, korridor och trapphus 

Att hålla entrén och andra ytor i sporthallen rena och fräscha är viktigt för både de som besöker hallen för att se en match och de som skall träna där. 

Som med andra utrymmen gör vi rent lister och golv. Går det att använda en kombiskurmaskin så gör vi det och kompletterar med skurblock och borste där det är svårt att komma åt. Vi tömmer papperskorgar och rengör alla plana ytor som finns såsom bänkar, receptionsdisk, installationer och armaturer. Glas, fönster och speglar torkas av med en mikrofibertrasa som inte repar. Vi torkar även bort fläckar från väggarna om det behövs. 

Comments are closed.