Så tar du bort svarta fläckar från silver

Det finns olika sätt att ta bort fläckar på silver. Nedan går vi igen några varianter. Är det flera andra material på dina silverföremål, som exempelvis en ring med en sten, behöver du vara mer försiktig vid rengöring och köpa ett färdigt och anpassat medel. 


Vatten och bakpulver

Gör en pasta av bakpulver och varmt vatten som du smörjer in dina silverföremål med. Låt verka i några minuter och gnugga sedan prylarna försiktigt så att missfärgningarna försvinner. Skölj av med ljummet vatten och torka med en torr bomullstrasa.

Vatten och majsmjöl

Gör en tjock smet av majsmjöl och vatten som du smörjer in dina silversaker med. Låt smeten torka fast och peta sedan bort den. Putsa upp med en bomullsduk. 

Vatten och vinäger

Gör en blandning med en del vinäger och tio delar varmt vatten. Lägg ner dina silverprylar i blandningen och vänta i 15-30 minuter. Ta upp och torka av. 

Bakpulver och ättika

Denna rengöringsmetod lämpar sig bäst för bestick och större silverföremål. undvik antikt silver. Lägg de föremål som du vill rengöra i en skål. Häll över ättika och strö sedan över bakpulver. Cirka fyra matskedar bakpulver per deciliter av ättika. Låt ligga och verka i ungefär en timme och skölj sedan av med ljummet vatten. Torka torrt med en bomullstrasa.

Ketchup

Använd ketchupen för att rengöra silver genom att ta en liten skvätt ketchup på en 

bomullstrasa och putsa eller dränk dina silverföremål i ketchup och låt verka i ungefär 20 – 60 minuter och skölj sedan av dem i varmt vatten. 

Bakpulver och aluminiumfolie

Den här metoden är bra när du har stora föremål eller många silversaker som behöver rengöras. Använd en stor plastbalja vars botten och sidor du klär med aluminiumfolie. Se till att den mest blanka sidan är uppåt. Koka vatten och fyll på. Blanda en matsked bakpulver i badet för varje tre liter vatten du hällt i och rör runt. Lägg ner dina silverföremål och ta upp dem efter cirka 30 sekunder. Låt självtorka eller putsa med en bomullsduk. 


Varför blir silver svart?

Den svarta beläggningen som blir på silver är ett fast salt som heter silversulfid. Det är resultatet av en naturlig reaktion som uppstår när silver möter syre och vätesulfid. Beläggningar är svåra att förhindra då vätesulfid finns i luften. Vanligtvis blir dock silver som ligger mer angripet av silversulfid än sådant som man använder varje dag. 

Ta hand om dina silverföremål

Silver mår bra av att användas men du ska ändå tillämpa viss försiktighet. Exempelvis ska man inte diska silverbestick i maskin då det kan repa och lämna märken på besticken. Diska istället besticken för hand med lite diskmedel och använd den mjuka delen av en tvättsvamp för att gnugga bort smuts och matrester. 

Om du ska lägga undan ditt silver ett tag ska du se till att det är på en plats som är sval och torr. Lägg det helst i tyg och förvara det inte i en metallask eller kartong. 

Silver – ett material med historia

Silver har använts av människor mycket länge. Man tror att de första silversmyckena är över 6000 år gamla. Detta är antagligen för att silver, tillsammans med guld, är de metaller som enklaste går att smida till tunna och hållbara material. Av ett uns silver kan man göra en drygt 200 meter lång tråd. 

Silver har också använts som betalnings föremål och på många språk är pengar och silver samma ord. Metallen har dessutom tillskrivits många helande egenskaper. Nuförtiden går det exempelvis att köpa silvervatten, eller kolloidalt silver som det egentligen heter. Dock finns det inga bevisade hälsoeffekter som skulle komma av att dricka kolloidalt silver, snarare varnar vissa myndigheter för att det kan vara farligt.  

Comments are closed.