Bikarbonat som rengöringsmedel

Är du intresserad av städning har du säkert under de senaste åren kommit att inse att det finns betydligt mer effektiva och miljövänliga sätt att städa än att använda dig av de särskilda rengöringsmedel som man kan köpa i livsmedelsbutikerna. Att städa med kemiska, skarpt luktande rengöringsmedel är inte särskilt trevligt, och i ärlighetens namn också onödigt med tanke på att du kan klara av nästan allt i städväg genom att använda naturliga produkter.

”Bikarbonat som rengöringsmedel kan bland annat användas för att förebygga stopp i avloppet, för att få bort fläckar på väggar och andra ytor, eller för att rengöra ugnen”

Ett av dessa naturliga rengöringsmedel är bikarbonat. Bikarbonat är ett populärt namn på det natriumsalt som egentligen heter natriumvätekarbonat. I sin grundform är det ett vitt, doftfritt pulver. Många tänker på bakning när de hör ordet bikarbonat, och det stämmer att bikarbonat kan användas som jäsningsmedel, det är till exempel den aktiva substansen i bakpulver. Även rent bikarbonat kan användas som jäsningsmedel i viss bakning.

Men det är som universalmedel för städning som bikarbonat verkligen är svåröverträffat. Bikarbonat kan som rengöringsmedel bland annat användas för att förebygga stopp i avloppet, för att få bort fläckar på väggar och andra ytor, eller för att rengöra ugnen.

Slipar bort fläckar

Bikarbonat har slipande egenskaper. Det har fått många att rekommendera det för att bleka tänderna. Detta kan fungera bra till en början, men är i längden inte bra eftersom det slipar ner tandemaljen och gör tänderna ömtåligare. Men de slipande egenskaperna gör att det med bikarbonat löst i hett vatten är väldigt lätt att få bort även hårt ingrodda fläckar på golv, väggar, vitvaror, spisplattor och annat. I stort sett alla material går att få rena med hjälp av bikarbonat och hett vatten.

I kombination med ättika

En annan naturlig ”städprodukt” som de flesta har hemma är ättika, och tillsammans kan bikarbonat och ättika verkligen göra underverk. Prova till exempel ättika och bakpulver nästa gång du ska göra ren ugnen. Börja med att spraya ättika runt om i ugnen, pudra över bikarbonat och låt blandningen sitta någon timme eller gärna mer. Sedan är det bara att skrubba för att få ugnen skinande ren! Vid vanlig hemstädning är bikarbonat ett riktigt universalmedel.

Förebygger stopp i avloppet

Bikarbonat och ljummet vatten är bra att använda i avloppet. Det kan i sig inte lösa upp större klumpar och stopp men genom att regelbundet skölja avloppet med bikarbonat och ljummet vatten löser man upp fett och mindre proppar och ser till att avloppet inte sätts igen på sikt. Någon gång varannan vecka kan det vara lämpligt att ta hand om avloppen på det här sättet.

Ett universalmedel

Det finns egentligen inga gränser för vad du kan göra rent med bikarbonat. Du kan experimentera på svåra fettfläckar, på rost, du kan använda det för att rengöra frukt från besprutningsmedel, och du behöver inte oroa dig för att bikarbonantet i sig ska orsaka skador på det du rengör. Bikarbonat kan även användas för att få bort dålig lukt i kylen eller frysen, eller kanske i en hall där en soppåse fått stå lite för länge. Samtidigt är bikarbonat otroligt billigt jämfört med traditionella rengöringsmedel.

Kort sagt, bunkra upp med bikarbonat och håll din lägenhet ren och fräsch på ett både billigt och miljövänligt sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + åtta =