Rengöra ugn | Effektiva tips

Det kan vara lite lurigt att rengöra ugnen. Framför allt är det en syssla som tar tid och som de flesta gärna skjuter upp till morgondagen. Generellt är vi nog lite för dåliga på att göra rent våra ugnar, och väntar ofta tills det verkligen börjar lukta bränt när vi sätter på ugnen. Det är synd, för ju längre man väntar, och ju fler gånger man värmer upp ugnen utan att rengöra den, desto hårdare sätter sig fett och smuts på ugnsväggarna.

”Genom att rengöra ugnen i samband med att du tar hand om disken har du besparat dig den dubbla mödan nästa gång”

Regelbunden rengöring är därför A och O när det kommer till ugnsskötsel. Varje gång du lagat mat i ugnen och det har droppat ner något på ugnsbotten eller stänkt på väggarna – gör rent direkt efter middagen. Det är jättelätt att tidigt få bort mat som precis har spillts. Detta gör även att du slipper plågan av att det bränner fast nästa gång du sätter på ugnen. Genom att rengöra ugnen i samband med att du tar hand om disken har du besparat dig den dubbla mödan nästa gång.

Hur rengör man en ugn på bästa sätt?

Det finns lika många husmorstips om hur man bäst gör rent en ugn som det fanns husmödrar förr i tiden, men några tips är lite extra bra. En bra städmetod är både effektiv och tidsbesparande. Och även om vi älskar att städa så har vi förståelse för den som gärna väljer en städmetod som innebär minsta möjliga ansträngning.

En sådan metod är att spraya insidan av ugnen med såpa. Vanlig gul eller grön såpa går utmärkt (det är numera i själva verket samma sorts såpa!).

Blanda såpan med vatten i en sprayflaska och spraya blandningen i ugnen. Sätt sedan på ugnen och låt den bli varm. Ungefär 100-150° brukar vara lagom.

Efter ungefär en kvart stänger du av ugnen och låter den svalna. Därefter går det betydligt lättare att bara torka av ugnen med en fuktad trasa. All smuts och fett följer med.

rengöra ugn

Alternativa metoder

Visst finns det många ugnsrengöringsmedel att köpa i butikerna, men medan dessa kan vara effektiva är de inte särskilt miljövänliga. Utöver detta går det även att uppnå samma resultat betydligt billigare och utan att använda kemikalier. Såpbehandlingen här ovan är ett exempel, ett annat är att använda sig av städklassikern ättika.

Ättika är en produkt som förekommer i många husmorstips, inte minst om städning.

Om du ställer in en tallrik med ättika i ugnen och kör den på 50° i en halvtimme, så kommer ångan från ättikan att lösa upp smutsen och det blir en barnlek att göra rent den.

Att ta hjälp av produkter man har hemma på det här sättet är både ekonomiskt, smart och miljövänligt.

Vänta inte till flyttstädningen

Vi utför ofta flyttstädningar, en form av städning som verkligen måste vara minutiöst utförd, och det blir då ofta ganska tydligt hur sällan folk rengör sina ugnar. Det är synd, eftersom en ugn som blir regelbundet rengjord håller längre. Det minskar dessutom brandrisken och gör att maten smakar godare. När vi flyttstädar anpassar vi alltid städmetoden till hur det ser ut i just den specifika ugnen, och vi har våra metoder för att få det riktigt rent. Men för regelbunden ugnsrengöring fungerar tipsen här ovan alldeles utmärkt, och att göra rent ugnen med såpa eller ättika är inte det minsta arbetsamt. Så vänta inte till flyttstädningen med att rengöra din ugn. Gör det redan innan du ställer in din nästa gratäng. Vi lovar dig att du kommer att känna skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 5 =