Får man tvätta bilen i parkeringsgarage?

De bilägare som har en plats i ett parkeringsgarage är oftast mycket nöjda, trots att det vanligtvis kostar en hel del pengar. Att ha bilen i ett garage minskar risken för stöld och skadegörelse och dessutom blir försäkringspremien lägre för en bil som står i ett bevakat garage. Men att ha bilen i ett garage innebär inte att man har rätt att göra precis vad man vill där, som att tvätta bilen till exempel. Att tvätta en bil med vatten i ett parkeringsgarage är nämligen inte helt okomplicerat.

”I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen så att avloppsvattnet hamnar i det allmänna spillvattnet. De kemikalier som finns i tvättmedlet åker rakt ut i våra vattendrag”

Många bostadsrättsföreningar och privata uthyrare av parkeringsplatser i garage har förbjudit biltvätt i garaget. Anledningen är att det vatten som används spolas ner i golvbrunnarna och drar med sig smuts och kemikalier. I många kommuner är det dessutom förbjudet att tvätta bilen så att avloppsvattnet hamnar i det allmänna spillvattnet. De kemikalier som finns i tvättmedlet åker rakt ut i våra vattendrag. Det finns en lag om att alla avlopp i garage ska vara utrustade med slam- och oljeavskiljare, men det är långt i från alla garage som lever upp till det.

Avloppsvatten och smuts sätter igen golvbrunnarna

En annan bieffekt av att avloppsvattnet åker ner i golvbrunnarna är att dessa sätts igen. En avloppsbrunn i ett parkeringsgarage är dimensionerat för att ta hand om smältvatten från snö och is, inte för att ta emot hundratals liter vatten som använts till biltvätt. När vattnet hamnar på golvet i garaget drar det med sig grus och skräp som hamnar i brunnen, och det dröjer inte länge innan det blir tvärstopp.

Det är därför som det i de flesta fall är förbjudet att tvätta bilen i ett allmänt garage, eller ett garage i en bostadsrättsförening. Om det är tillåtet så är det i så fall på grund av att ägaren till garaget har gjort något specialarrangemang för att ta hand om spillvattnet.

Men om man inte får spola vatten i ett garage, hur ska man då städa det?

Nuförtiden erbjuder de flesta seriösa städfirmor torrstädning av parkeringsgarage, något som inte sällan dessutom är ett krav från kommunens miljöförvaltning. När vi på Städhuset städar parkeringsgarage använder vi oss av moderna maskiner som samlar upp smuts, damm och skräp i stället för att spola ner det i brunnen. Vi tar hand om avfallet och ser till att det återvinns på rätt sätt. Det här sättet att städa på gör garaget renare och minskar dessutom risken för brand.

Ta bilen till biltvätten

Bilägare som har bilen i ett parkeringsgarage får lov att ta bilen till en biltvätt när det dags att göra rent den. En officiell biltvätt är byggd på ett sådant sätt att kemikalier och andra miljöfarliga ämnen tas om hand. Bilen blir dessutom renare i en biltvätt än om man gör rent den för hand. Slutligen är det ju faktiskt ganska billigt att tvätta bilen i en biltvätt. Allt detta böra vara tydliga incitament för att låta bli att tvätta bilen i parkeringsgaraget och ta den till biltvätten i stället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sex =