Putsa fönster med ättika | Smarta tips för renare fönster

Att putsa fönster är kanske det städmoment som flest människor känner sig osäkra på. Och visst märker vi när vi är ute på uppdrag att just fönsterputsningen är det som verkar svårast för folk att få till. Det är faktiskt inte heller alldeles lätt att få ett fönster helt rent utan märken från fönsterskrapan. Det viktigaste av allt är att man använder sig av ordentliga redskap, och att man tvättar fönstren med en lösning som får bort fett och som dessutom är lätt att torka av efteråt. Med lite ättika i varmvattnet ordnar man det.

”Ättika i vattnet är ett bra knep. Ättikan gör att fettfläckar och smuts löses upp och blir lätt att tvätta av. Dessutom gör syran i ättikan att det blir lättare att få fönstret torrt efter putsningen”

Många tvättar fönstren med gummiskrapan som de har för att skrapa bort vatten i badrummet. Sedan undrar de varför fönstren inte blir ordentligt rena. Men att använda duschskrapan till att putsa fönster är verkligen inte att rekommendera. En fönsterskrapa ska användas till fönster och inget annat, annars blir den ojämn och torkar ut fort. Investera i en bra fönsterskrapa. Det är inte dyrt och resultatet blir så mycket bättre.

Ättika i vattnet gör susen

Så till vad man ska ha i vattnet. Ett vanligt knep man brukar hitta på nätet är att blanda lite ättika i vattnet. Det är ett bra knep. Ättikan gör att fettfläckar och smuts löses upp och blir lätt att tvätta av. Dessutom gör syran i ättikan att det blir lättare att få fönstret torrt efter putsningen, något som minskar risken att kvarvarande vatten ska bilda ränder på glaset. Till fem liter varmt vatten kan man ta ett par matskedar ättika blandat med några droppar diskmedel. Det ger ett mycket bra putsmedel. Inte lika bra som vår specialblandning vi använder när vi putsar fönstren, men den är en yrkeshemlighet som vi tar oss rätten att vara rädda om 🙂

Använd inte tidningspapper till fönstren

För att få fönstren torra var det förr vanligt att man använde tidningspapper. Det berodde på att den trycksvärta som användes förr i tiden hade en kemisk sammansättning som var mycket effektiv för att få bort smuts. Nuförtiden trycks tidningar på ett annat sätt, och de som påstår att tidningspapper fortfarande fungerar bra vet nog tyvärr ganska lite om fönsterputsning. Det bästa när man ska torka torrt är att använda en trasa som inte dammar, till exempel en mikrofiberduk. Vanligt hushållspapper fungerar också bra.

Det tar en stund att få in tekniken

Hur man putsar har förstås också stor betydelse. Att ha putsblandningen i en sprayflaska är utmärkt och gör att man snabbt kan blöta ner hela fönstret, skrapa av det och torka torrt. Det här är en teknik som man får in efter ett tag, fönsterputsning är inte en av de naturliga egenskaper vi ärvt av våra förfäder. Det svåraste för många är att kunna använda skrapan utan att få ränder på fönstret. Här är knepet att torka av skrapan med en ren och torr mikrofiberduk efter varje tag. Det förhindrar att skrapan lämnar vattenränder efter sig. När skrapningen är klar ska fönstret omedelbart torkas av.

Fönsterputsning ska vara roligt

Det går att bli bra på fönsterputsning, och när man väl fått in tekniken är det riktigt roligt. Att kunna se ut genom ett nytvättat fönster är en fin känsla som många upplever alltför sällan, på grund av att de drar sig för att putsa fönster. Lite ättika, bra redskap och en smula övning kan göra fönsterputsningen värd besväret! Vill du ha hjälp med arbetet kan du alltid anlita en professionell städfirma för att sköta din hemstädning och fönsterputsning!

Comments are closed.