Rengöra lysrörsarmaturer

Lysrörsarmaturer samlar på sig mycket damm och bör rengöras regelbundet. Varje gång man byter lysrör skall man ta tillfället i akt och göra rent. När man gör rent lysrörsarmaturer är det framförallt viktigt att tänka på sin säkerhet. Man skall se till att han har en stadig och stabil stege att stå på samt att strömmen till lampan är urkopplad så att man inte riskerar att få en elstöt. Kablage och elektriska komponenter får under inga omständigheter utsättas för vatten eller rengöringsmedel.

Göra rent armaturstommen

Du kan börja med att dammsuga armaturstommen med borstmunstycket påkopplat. Om det inte räcker så kan du lösa upp lite allrengöringsmedel i ljummet vatten och torka armaturen försiktigt. Rengöringsmedlet får inte innehålla blekande eller slipande ämnen. När du torkat av armaturen kan du antingen låta den lufttorka eller så kan du torka av armaturen med en torr bomullstrasa. 

Damma- och torka av aluminiumreflektorer och lamellbländskydd

Tänk på att aluminiumreflektorer lätt blir repiga så var mycket försiktig när du rengör dem. 

Börja med att ta bort löst smuts och damm med tryckluft eller en mjuk dammvippa. Sedan kan du torka av ytorna med en citronsyrabaserad produkt som du späder med vatten. Följ tillverkarens anvisningar.

Om reflektorer och bländskydd är rejält nedsmutsade eller har en fet beläggning så kan du använda en blandning av sprit och vatten för att göra rent. Torka av spritblandningen med en fuktig trasa. För riktigt envisa fläckar kan du använda en liten del av den citronsyrabaserade produkten outspädd. 

Torka torrt med tryckluft eller med en mjuk och ren bomullstrasa. 

Rengör plastkupor

Dammsug först med en mjuk borste. Späd ut allrengöringsmedel i ljummet vatten efter tillverkarens instruktioner och torka av plastkupan med en mjuk trasa. Precis som med stommen är det viktigt att medlet inte innehåller slipande eller blekande medel. Använd inte mikrofiberduk. Torka sedan med en våt trasa utan rengöringsmedel och avsluta med att torka torrt med en torr bomullstrasa. Du kan även låta plastkuporna torka själva i rumstemperatur. 

Olika typer av lysrörsarmaturer

Lysrör är en typ av UV-lampa. Ett lysrör förbrukar ungefär en tiondels energi jämfört med en vanlig glödlampa. Dessutom håller de ungefär fem gånger längre än en vanlig glödlampa. Tyvärr innehåller lysrör kvicksilver så det är viktigt att ta hand om dem på rätt sätt och lämna in dem till en återvinningscentral när de är förbrukade. Ett vanligt lysrör håller i cirka 2-3 år beroende på hur mycket de används. 

Det finns en mängd olika typer av lysrör. Man delar framförallt upp dem i vilken typ av färgtemperatur som de återger. 2700 kelvin anses vara varm, 3000 kelvin är varmvit, över 4000 kelvin ska ge ett dagsljusliknande sken och upp till 22000 kelvin används mest i akvarier. Lysrör kommer i en mängd olika former.

LED-lysrör är framtiden

Utvecklingen går ständigt framåt och på senare år så har LED-lysrör utvecklats så pass att de nu kan ersätta vanliga fluorescerande lysrör. Några av fördelarna med LED-lysrör är att de håller längre och förbrukar mindre energi än sina föregångare. 

I början av LED-lysrörens historia fanns det problem med att få ljuset lika starkt men det har man nu fått bukt med och ljuset är ibland till och med jämnare än med gamla lysrör. Att byta till LED-lysrör är enkelt. Ofta kan man använda sin gamla armatur och bara byta ut till LED. Dock är det viktigt att man har koll så att man får LED-lysrör som passar armaturen. Ta med din gamla lampa till ett välsorterat varuhus för att få hjälp att hitta rätt sort.

Comments are closed.