Skötselråd – Hur länge håller en dammsugare?

Idag finns det ett svåröverblickbart antal dammsugarmodeller på marknaden, och kvaliteten varierar betydligt. Allt från dyrare varumärken till de enkla modellerna på de billigare varuhusen.

Men hur länge bör en dammsugare hålla och hur tar man hand om den för att förlänga livslängden?

De flesta dammsugare har ett års garanti

De flesta dammsugarleverantörer erbjuder en garanti på ett år. Den så kallade reklamationsrätten täcker eventuella fabrikationsfel, vilket innebär fel som inte har orsakats av kunden. Luktar din dammsugare bränt eller filtret igentäppt? Då är chansen stor att det handlar om ett användarfel.

Dammsugare bör hålla i minst tre år, men många modeller klarar sig betydligt längre än så, även i dagens kultur av slit och släng och ”planerat åldrande”. Priset är en bra indikation, dyrare dammsugare håller ofta högre kvalitet. Men detta är ingen absolut regel – det finns många lågprismodeller som håller

Ta hand om dammsugaren så håller den längre

Men om man vill att dammsugaren ska hålla länge så måste man ta hand om den. Och handen på hjärtat, när rengjorde eller servade du din dammsugare senast? För många är nog svaret aldrig. De flesta har väl som mest bytt dammsugarpåsen eller dragit bort lite damm eller hår som fastnat i borstarna.

Men den så viktiga dammsugaren behöver en riktig rengöring då och då. Särskilt om den luktar illa är de dags. På munstyckets borstar, i röret, slangen och utrymmet där påsen ligger. För att hålla dammsugaren i skick så räcker det inte med att byta den fulla påsen.

Hur man ska rengöra en dammsugare varierar från modell så det är alltid bra att titta i bruksanvisningen – där du kan ofta hitta skötselråd.

Så här rengör du en dammsugare:

Ta loss dammsugarmunstycket och rengör. En tandborste fungerar bra för att ta bort ludd och hår från borstarna. Munstycket kan du torka rent med en tygbit och lite rengöringsmedel eller såpa. Skölj i varmt vatten efteråt.

Ta ut påsen och torka rent utrymmet med en fuktig trasa. Tvättbara motorfilter tas bort och sköljs lämpligen i varmt vatten. Låt det sedan lufttorka. Även hepa-filter bör bytas regelbundet.

Ta isär rör och slang och skölj ur med såpavatten. En flaskborste fungerar bra om du vill komma åt inuti.

När du har rengjort dammsugaren, se till att alla delar torkar ordentligt innan du börjar använda den igen. Åtminstone ett dygns torkning i rumstemperatur rekommenderas.

Råd som kommer att få din dammsugare att hålla längre:

  • Byt filter regelbundet och dammsugarpåsen redan innan den blir full.
  •  Använd gärna en mattpiska för att bort ytligt damm på mattor
  • På hårda golv fungerar det bäst med ett speciellt parkettmunstycke.
  • Dra inte för mycket i dammsugare eller sladd för att undvika slitage. Det är smartast att byta eluttag medan du flyttar dammsugaren i lägenheten eller huset.
  • Använd dammsugarens inställningar så att du har den rätta effekten när du dammsuger på olika underlag.
  • Dammsug aldrig upp väta, det kan skada motorn och andra delar av dammsugaren.

Comments are closed.