Är damm allergiframkallande?

Oroar du dig för att du har ett alltför dammigt hem? Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla sin bostad helt fri från damm. Damm består av organiskt material och det är oundvikligt att det bildas damm i en miljö där människor vistas. Att ens hem är dammigt beror så klart en del på hur ofta man dammar och dammsuger, men det har också att göra med om man har husdjur hemma, har mycket textilier, samt även hur varm och fuktig luften är i bostaden. Men är damm allergiframkallande?

”Det är helt klart så att damm kan framkalla allergi, men precis vad i dammet man får besvär av kan variera. Begreppet dammallergi blir därför för trubbigt”

Många upplever att de får allergiska besvär av damm. Tidigare kallade man detta för dammallergi, men idag vet man att det kan finnas olika anledningar till att damm framkallar allergiska besvär, och begreppet dammallergi blir därför för trubbigt. Det är helt klart så att damm kan framkalla allergi, men precis vad i dammet man får besvär av kan alltså variera.

Damm består nämligen, bland annat, av textilfibrer, papper, sot, smuts, pollen, växter, mögel, bakterier, samt hår och hud från människor och eventuella husdjur. Det innehåller dessutom nästan alltid en viss mängd döda kvalster. Just kvalstren är för många den utlösande faktor som gör att man får allergiska besvär av damm, men även pollen och pälsallergener från djur i dammet kan så klart framkalla allergier.

Kvalster producerar allergent enzym

Kvalster kallas de små spindeldjur som lever i våra sängkläder. De trivs där det är varmt och fuktigt, men när man vädrar och skakar sängkläderna dör de. De döda kvalstren hamnar i dammet som virvlar runt i bostaden, och i dammet hamnar även deras mikroskopiska avföring. I avföringen finns ett matsmältningsenzym, och det är just detta enzym som kan framkalla allergi. Symtomen är de vanliga; rinnande näsa eller nästäppa och kliande ögon.

Vill du undvika kvalster i sovrummet ska du vädra ofta, skaka sängkläderna och tvätta dem i 60° minst varannan vecka. Har du stora allergiska besvär ska du inte ha möbler där damm kan samlas i sovrummet och du ska absolut inte ha heltäckningsmatta.

Pollen finns även i damm

På våren utlöser de stora mängderna pollen från gräs, björk, gråbo och flera andra träd och växter allergiska besvär hos en stor del av befolkningen. Men pollen finns inte bara ute i naturen, utan partiklarna letar sig även in i våra bostäder och blandar sig med dammet. Har du pollenallergi är det därför extra viktigt att damma och dammsuga regelbundet för att dina besvär inte ska bli onödigt stora under pollensäsongen.

Allergener från husdjur i damm

I våra husdjurs päls finns allergener, och dessa hamnar också i dammet. Antagligen har du inte husdjur hemma om du är pälsdjursallergiker, men det kan vara bra att tänka på detta om du väntar besök av en vän som är allergisk mot hundar och katter. Det räcker inte att ditt husdjur inte är i bostaden, utan du måste verkligen göra bostaden fri från allt djurhår och dessutom damma, dammsuga och sedan vädra ordentligt om du vill undvika att dina besökande ska slippa känna symtom på allergi. Boka hemstädning i Stockholm om du behöver professionell hjälp!

Comments are closed.