Lättstädade mattor | Vilken matta är lättast att städa?

Mattor i hem och på kontor

Mattor gör hemmet eller kontoret mer ombonat, mer bekvämt och mer estetiskt tilltalande. De fyller många funktioner och de flesta har nog åtminstone en matta hemma i vardagsrummet. Det som många dock tycker kan vara lite jobbigt med mattor är att de kan vara svåra att göra rent och att man måste jobba hårt för att en matta ska hålla sig fin länge. Visst måste man underhålla sina mattor regelbundet, men vi skulle nog säga att det är betydligt mindre jobb än man tror. Hemligheten är att ge mattan lite kärlek med jämna mellanrum och att inte vänta för länge mellan gångerna. Dessutom kan man alltid välja en matta som är mer lättskött än andra.

”En lättstädad matta kan för det mesta rengöras med endast lite ljummet vatten, förutom den regelbundna dammsugningen. En typ av matta som uppfyller alla ovan nämnda krav är ullmattan”

Så vad gör en matta lättstädad? Ja, för det första ska den ha korta fibrer där smuts inte kan gömma sig. Den får också gärna vara vävd så tätt som möjligt av samma anledning. Feta fibrer tränger undan smuts och gör att spill inte tränger ner i mattan utan stannar på ytan. En lättstädad matta kan för det mesta rengöras med endast lite ljummet vatten, förutom den regelbundna dammsugningen. En typ av matta som uppfyller alla ovan nämnda krav är ullmattan.

En ullmatta är naturligt lätt att rengöra

Ull är ett naturligt fett material. Det gör det tåligare än andra typiska mattextilier, och mer motståndskraftigt. En ullmatta är fukt- och smutsavvisande på ett helt naturligt sätt, vilket gör det till ett mycket populärt val hos människor som vill ha en vacker, naturlig men samtidigt lättskött matta. En ullmatta är dessutom tät och värmande.

Vill du ha en så lättskött matta som möjligt ska du välja en ullmatta som är tuftad, det vill säga en matta där ullgarnet har sytts fast i en väv, helst av så bra kvalitet som möjligt. Och så klart, ju mer slätvävd mattan är desto bättre.

Andra lättstädade mattor

Det finns fler typer av mattor som är relativt enkla att göra rent. Flatvävda mattor i alla material är generellt mer lättstädade, och så klart även mattor utan fransar. Vävda plastmattor kan vara riktigt dekorativa och kan rengöras mycket enkelt. Maskinvävd polypropen, så kallad sisallook, är en annan typ av matta som du inte behöver slita så hårt för att få ren. Den är även vanlig på kontor med högt slitage.

dammsuga matta

Att tänka på när du gör rent en matta

En ullmatta behöver du inte tvätta regelbundet, om den inte får svåra fläckar. Men det är bra att dammsuga mattan ofta, helst en gång i veckan om det är en matta som ligger i till exempel vardagsrummet. Kommer det fläckar på mattan måste de tas bort direkt. Har du en ullmatta räcker det normalt med att du försiktigt tvättar av den med ljummet vatten och kanske en droppe Yes. Men fläckar av till exempel rödvin kan du behöva suga upp med hushållspapper först. Rådfråga gärna din matthandlare när du köper mattan om det är något speciellt du ska tänka på när det gäller rengöringen.

Comments are closed.