Diska gjutjärnspanna

Lär dig diska en gjutjärnspanna

Hur ska man diska en gjutjärnspanna? För många kockar så är en stekpanna av gjutjärn det självklara valet i köket. Även många privatpersoner har börjat hitta tillbaka till rötterna och i och med detta valt gjutjärn framför exempelvis teflon.

Fördelarna med en stekpanna av gjutjärn ligger primärt i att man får en hög temperatur där värmen dessutom fördelas jämnt över hela ytan. Nackdelen ligger i hur man får den ren. Vi ska ge städtips om hur du ska gå tillväga för att rengöra en stekpanna i gjutjärn.

Då det kommer till att diska en gjutjärnspanna så finns det en sak som är extra viktig: Du ska absolut inte använda diskmedel.

Diskmedel är ett stort No-No om man ser till gjutjärn och en annan detalj som även den bör undvikas är att köra en gjutjärnspanna i diskmaskinen. Den tar skada av direkt.

Det som är bra med en gjutjärnspanna är det faktum att den har en naturlig hinna av fett på sig. Det är den som gör att matlagningen blir så pass lyckad. Så fort du använder diskmedel eller stoppar din gjutjärnspanna i diskmaskinen så förstörs den ytan – något som gör att maten obönhörligen kommer att brännas fast nästa gång du lagar mat. Diskmedel torkar ut den feta hinnan. Undvik!

Tips för att rengöra stekpanna i gjutjärn

Hur ska man då göra för att lyckas rengöra en stekpanna i gjutjärn? Diskmedel är ju, trots allt, det som tar bort smuts och fett på bästa sätt i vanliga fall? Vi ger några tips kring hur du ska agera för att lyckas få en stekpanna som alltid känns ren och fräsch och som bara blir bättre och bättre för varje år som går. Det är för övrigt ytterligare en fördel med gjutjärn. Rätt skött så åldras den precis som ett exklusivt vin: den blir bara bättre och bättre med tiden.

  • Diska: Du kan diska en gjutjärnspanna, men då enbart med en diskborste och vatten. Det bästa är om du gör det så fort som möjligt, gärna medan pannan fortfarande är varm. Då försvinner smuts, matrester och fett lättare.
  • Torka ur. Använd hushållspapper för att torka bort det värsta innan du diskar – och torka rent med en handduk efter att du diskat den.
  • Svåra fall. Om du ser att väldigt mycket mat bränt fast – och där du samtidigt låtit detta stå och dra in i pannan – så kan det vara svårt att få pannan ren. Nyckel är att du då fyller den med lite vatten och ställer den på spisen igen. Låt det puttra i ungefär 20 minuter på låg värme. Häll i lite salt och gnugga med hushållspapper – utan att bränna dig. Därefter så häller du bort vattnet, fyller på med lite matolja och låter detta stå och värmas i ungefär en kvart. Efter detta så har du en ren gjutjärnspanna igen; en panna som är redo att användas och leverera nästa kulinariska resa för dig och dina gäster. Lycka till!

Comments are closed.