Golvvård Stockholm

Rätt golvvård för ditt golv – parkettgolv, stengolv, plastmatta

Golvvård är viktigt för att ge golvet skönhet och längre livslängd. Golvet är det ytskikt som tar emot mest stryk i ditt hem. Det drabbas dagligen av ett slitage och detta genom att du går på det, du drar in smuts, du har tunga möbler på ytan och där exempelvis dina barn leker eller tappar saker på golvet. Detta slitage är oundvikligt, men det går att åtgärda.

Rätt golvvård minskar slitage

Golvet tar skada av slitaget. Det kan innebär att det syns sprickor, att det finns ojämnheter eller att det helt enkelt tappar både lyster och estetik. Det senare som en följd att ytbehandlingen på exempelvis ett trägolv nöts ut och där detta innebär att smuts kan penetrera sig djupare in i golvet. Oavsett hur mycket du städar så kommer golvet ändå att upplevas som smutsigt. Det rinner sedan över på resten av rummet som – oavsett placering, och val av, möbler – kan kännas tråkigt och mörkt.

Lyckligtvis så finns det emellertid knep för att åter få ett golv att leva upp. Genom rätt golvvård kan du ge ditt golv lyster och ta fram skönheten i det igen. Vi ska visa hur du ska göra på tre olika typer av golv.

Golvvård för parkettgolv, stengolv och plastmatta

Vi går igenom golvvård för ovan nämnda golv och där du, genom några enkla tips, kan få ett vackrare golv igen.

Parkettgolv:

Ett parkettgolv behöver dammsugas ofta och där gärna med ett mjukt, speciellt anpassat, munstycke som inte repar ytan. Dammsugning är viktigt – våttorkning är inte alls fullt lika viktigt.

Att våttorka ett parkettgolv ska göras då och då och inte vid varje städtillfälle.

Då det väl är dags så är tumregeln att du ska använda minimalt med vatten. Vrid ur skurmoppen ordentligt.

Till övrig golvvård kan nämnas att du alltid ser till att möblerna i rummet är utrustade med möbeltassar samt att du är noggrann med att förhindra smuts från att komma in. Ett litet gruskorn kan skapa stora skador. En bra matta i hallen gör skillnad.

Ett parkettgolv har en fördel i att du kan slipa om det. Det är en åtgärd som verkligen gör skillnad och där en ny ytbehandling dessutom ger dig möjlighet att förändra golvets karaktär och uttryck.

Stengolv:

Ett stengolv klarar av de flesta smällar och hårdheten gör dessutom att det är lätt att städa. Det kräver i och med detta sällan någon annan golvvård än regelbunden städning där du både dammsuger och torkar av golven med jämna mellanrum.

Man kan vid behov även addera ny lyster genom en polering. Där är rekommendationen att man tar professionell hjälp. Det finns speciella maskiner som ger ett betydligt bättre resultat än om du polerar för hand.

Stengolv kan även slipas, men då krävs det maskiner som kan nöta sig igenom den hårda ytan. Hör gärna med en golvläggare/golvslipare om de erbjuder den möjligheten. Detta om exempelvis golvet har rejäla repor på djupet.

Plastmatta:

Ett plastgolv eller en plastmatta har många fördelar. En av dessa handlar om att det är mindre känsligt än exempelvis trä. Det gör golvvården lite enklare. Golvvård för en plastmatta handlar uteslutande om två saker: regelbunden städning och, vid behov, polish. Städningen bör se med torra produkter. Dammsugning och torr- eller fukttorkning.

Polish kan vara bra om du upplever att golvet tappat sin glans och lyster. Det du bör göra då är att säkerställa att produkten du köper verkliegn passar för just din plastmatta. En matta innehållande ämnet polyuretan kan, som exempel på detta, nämligen ta skada. Rådfråga gärna innan om du är osäker, eller testa i något litet hörn först och se om det fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =