Rengöra stengolv – en guide

Behöver du skötselråd för ditt nya stengolv eller fått en fläck på ett gammalt? Här kan du läsa våra tips. Rengöra stengolv – en guide.

Sten – ett känsligt material

Olika stenarter har olika egenskaper men generellt är många av dom ganska känsliga – åtminstone känsligare än vad många tror. Detta för att sten är poröst och har porer som är olika känsliga mot vatten och fukt. När du ska rengöra ditt stengolv är det därför viktigt att ha koll på vad som gäller för just den sorten. Detta är något du enklast tar reda på via leverantören.

Nedan följer dock några tips att ha i åtanke om golvet är gammalt eller om du av någon annan anledning inte vet var kommer ifrån.

Vardaglig rengöring av stengolv

När du rengör dina stengolv är det bra att tänka på att det först och främst bör göras med torra metoder. Ett stengolv ska alltså inte skuras i onödan, även om det såklart kommer att behövas då och då. Men mer om det senare.

Första steget är att hålla golvet rent från grus och annan smuts som kan skada golvet. Ju fler märken och skador som finns desto mer smuts kommer kunna fastna där. För att dammsuga ett stengolv är det bra att fälla ut borsten i dammsugarmunstycket för en mjukare dammsugning – utan risk för att repa ytan.

Skura stengolv

Det är inga problem att torrmoppa ett stengolv flera gånger i veckan om man så vill. Men för att få bort inbiten smuts kan det behöva skuras med vatten och medel någon gång ibland. Här är det viktigt att man använder en fuktig mopp och absolut inte en blöt, eftersom många stensorter absorberar fukt.

Vilket medel man ska använda beror på vilken typ av sten det gäller. Granit hör till en av dom mer lättskötta och tåliga och kan torkas med vatten och vanlig såpa. Såpa fungerar på de flesta sorter såsom marmor och kalk. Det finns även speciell kalktvål att köpa för den som hellre vill använda det. Kalk är den stensort som är allra känsligast och har du en sådant golv finns anledning att vara extra noggrann.

Använder du ett annat rengöringsmedel, fyllt med kemikalier och andra onaturliga ingredienser, kan dom flesta sorters porer täppas till vilket förhindrar den naturliga fuktvandringen i stenen. På lång sikt kan det leda till att materialet spjälkas sönder, så en bra regel är att alltid välja en bra såpa i första hand.

När golvet har skurats med såpa eller annat lämpligt medel behöver det torkas ytterligare en gång. Denna gång dock bara med vatten. Detta för att få bort överflödig såpa.

Med ångmopp

Har du en ångmopp går det bra att rengöra golvet med denna. Många av dom moderna mopparna kan ställas in för att anpassas efter materialet som rengörs – i det här fallet sten. En ångmopp ger en jämn rengöring utan att göra golven våta. Detta är en stor fördel på ett stengolv och det behövs heller inte rengöringsmedel för en effektiv rengöring.

Ta bort fläckar

Marmor och kalksten är två stensorter som är särskilt känsliga och som därför lätt får fläckar. Har du ett marmorgolv som du spillt något surt på, så som rödvin eller citronsaft, är sannolikheten stor att det blir en fläck kvar på golvet även om du är snabb på att torka upp.

För att få bort fläckar från stengolv kan lösningsmedel behöva användas. Se dock till att först ta reda på om just ditt stengolv är känsligt för några speciella ämnen. Rådfråga med leverantören eller hos en städfirma om du känner dig osäker.

Underhåll av stengolv

För att ett stengolv ska förbli lättstädat i takt med att det slits är det klokt att genomföra visst underhåll. Detta gör man genom att lägga på ett lager ytskikt och även här beror behandlingen på vilken typ av sten som ligger på golvet.

Vissa sorter kan oljas medan andra kräver hårdvaxolja. Detta är dock inget man behöver göra särskilt ofta. Vanlig såpa har också en förmåga att mätta stenmaterial av olika slag. Även detta ger nytt liv åt golvet och kan ses som en form av underhåll.

Generellt är stengolv lättstädade tack vare den hårda och ofta släta ytan. Det är dock bra att ta reda på lite fakta om sitt stengolvs egenskaper så att rengöringen blir optimal.

Rengöring av stengolv i trapphus

Stengolv är även vanliga i trapphus. Vi på Städhuset erbjuder professionell trappstädning i Stockholm för fastighetsägare och BRF:er. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

Comments are closed.