Städning som träning

Dessa tider av hemmasittande ger chans att återupptäcka den underskattade träningsformen vardagsmotion. Att tänka på städning som träning är en bra start.

Träning handlar inte om vem som har de dyraste och snyggaste funktionskläderna eller vem som praktiserar den senaste crossfittrenden. Träning handlar om att röra på sig, få kondition och bli smidigare. Och uppfattningen att det skulle var dyrt att hålla sig i form ligger väldigt långt från sanningen.

Visst tycker många det är kul att köpa snygga träningskläder och lyxiga träningsredskap, men om du hellre fokuserar på själva motionen kan du komma långt i din egen bostad. Att göra städningen till ett litet motionspass är utmärkt, eftersom allt du behöver finns hemma. Ett rent hem får du också på köpet.

Alla får inte vardagsmotion

Hur överlevde gamla tiders människor utan gymkort, friskvårdsbidrag och pilates? Sanningen är förstås att de rörde på sig betydligt mer i samband med hushållsarbete. Tog man hand om en gård så hade man att göra från fyratiden på morgonen till sena kvällen, och hela tiden använde man sin kropp som redskap. Samtidigt åt man också hälsosammare med regelbundna, stadiga måltider. På det hela taget höll man sig förr i tiden stark och frisk bara genom att leva sitt vardagsliv, även om det naturligtvis också var hårt på många sätt.

Idag lever många av oss väldigt bekväma liv där vi får betydligt mindre tid och möjlighet att anstränga våra kroppar. Undantaget är förstås människor med kroppsarbeten som byggnadsarbetare, vårdpersonal och andra. Dessa människor behöver sällan träna särskilt mycket på fritiden, de får sin motion genom arbetet. Städpersonal är ett annat utmärkt exempel, och städning är ju dessutom något du själv kan göra i hemmet.

Studier visar fördelarna med städning

Hushållsarbete som städning kan vara minst lika bra för kroppen som tärning. det visar bland annat en kanadensisk studie som kom häromåret, där det slogs fast att den som städar en halvtimme fem dagar i veckan löper betydligt mindre risk att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar.

En halvtimme om dagen kan låta mycket, men att dela upp städningen på det här sättet kan faktiskt vara väldigt bra även ur ren städningssynpunkt. Genom att koncentrera dig på ett rum eller på en uppgift i taget, som att damma eller att få rent badrummet, så blir du mer fokuserad och städningen blir effektivare. Tänk också på att det är träning att hålla fint i trädgården, eller att ta hand om tvätten. Kort sagt, i alla moment där du får använda och röra på kroppen.

Städning som träning – bra för hela kroppen

Städning är varierad träning. Dammsugning, moppning, fönsterputsning, hängning av tvätt – alla städsysslor erbjuder träning för olika delar av kroppen, under kortare eller längre intervall. Detta gör att regelbunden städning också är regelbunden träning, och städningen känns också roligare och mer meningsfull när syftet förutom att hålla rent också är att hålla kroppen i trim och minska risken för sjukdomar.

Kanske räcker inte regelbunden hemstädning för att ta första pris i en kroppsbyggartävling eller för att få en bra tid på ett maraton. Men som grundträning för att hålla dig frisk och välmående räcker det utmärkt och ger dig dessutom ett ständigt rent och välkomnande hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 9 =