Minska mängden damm i ditt sovrum

Ditt sovrum är den plats i hemmet där det brukar samlas mest damm, mycket på grund av mängden textilier. Så här gör du när du vill minska damm i sovrummet!

Det är lätt att misströsta när man försöker få bort damm från sovrummet. Det känns som att hur noggrann man än är och hur rent man än tycks få det så är det lika dammigt igen dagen efter. Så när du vill minska damm i sovrummet så behöver du tänka till litegrann. Vad beror den stora dammansamlingen på? Och finns det något jag kan göra för att mina kraftansamlingar mot dammet ska ge mer långvariga resultat?

Vad är damm egentligen?

Damm är inte något mystiskt ämne som bara dyker upp i våra bostäder utan anledning. Damm är helt enkelt ett samlingsnamn för små, små partiklar som kan bestå av en mängd olika saker i vår omgivning, som till exempel pollen, hudrester, textilfibrer, hår från husdjur, föroreningar och mineraler. I sovrummet är också kvalster vanliga i damm, eftersom de trivs så bra i våra sängkläder.

Eftersom dammpartiklarna är så små kan de sväva i luften ett långt tag innan de landar. Det gör att även om du tror att du fått bort dammet så hänger det antagligen precis ovanför ditt huvud och väntar på att få slå sig ner på den nystädade ytan igen när du vänt ryggen till. Därför är det mycket svårt att städa bort allt damm, det är bättre att försöka minska mängden damm som uppstår.

Det här samlar damm i ditt sovrum

En av de största dammproducenterna i sovrummet är sängkläderna. Här samlas både kvalster, de små spindeldjur som trivs i värmen av våra kroppar och livnär sig på våra hudrester. För att vara petig är det egentligen inte kvalstren själva som bildar damm och ger upphov till allergi, utan kvalstrens avföring. Men hur som helst, att minska antalet kvalster i sängkläderna är av stor vikt för få mindre damm i sovrummet. Andra vanliga beståndsdelar i sovrumsdamm är fibrer från våra kläder, hudavlagringar och hår.

Så minskar du dammet i sovrummet

Att byta sängkläder ofta är mycket bra, gärna en gång i veckan. Se till att ha flera uppsättningar hemma. Vädra också ut i samband med att du byter sängkläder. Överväg även att sätta in en luftrenare i ditt sovrum.

Luftrenare kostar en del, men är oerhört effektiva för att samla i damm. Det finns luftrenare i alla möjliga storlekar och prisklasser, men för ett sovrum räcker det med en ganska liten modell. Se till att köpa en luftrenare som är effektiv även i “silent mode”, annars kommer du antagligen att störas av den på natten.

Comments are closed.