Impregnera kalksten – så gör du

Kalksten ger ett sobert, klassiskt intryck och är dessutom en tacksam bas att matcha den övriga inredningen mot. Ett bra val, men även ett känsligt sådant.

Kalksten är, liksom exempelvis marmor, ett poröst material som därigenom är känsligt mot vätska. Utöver denna känslighet så har kalksten även sämre motståndskraft mot syra – juice, starka rengöringsmedel, vin, citron, vinäger med mera – och det är något som man måste skydda materialet mot. Likaså gäller värme. Har du bänkskivor av kalksten i ditt kök så är det bästa skyddet något som ligger i ditt eget förhållningssätt.

Det vill säga: du ska tänka på att erbjuda ett skydd och därigenom också förlänga livslängden och hålla skönheten intakt. Genom att undvika att placera heta föremål direkt på ytan, genom att snabbt torka bort spill och matrester samt genom att alltid använda underlägg – för exempelvis glas – så slipper du de större bekymren. Ett annat bra sätt är att impregnera kalksten med jämna mellanrum.

Två alternativ för att impregnera kalksten

Det finns två olika alternativ för att impregnera kalksten.

Det första är ganska givet och det innebär att man investerar i ett speciellt medel för just stenimpregnering – i det här fallet avsett för kalksten. Steinfix 100 är ett bra exempel på en sådan produkt. Det är en oljebaserad lösning med en nanoeffekt – det gör att ytan får ett bra skydd utan att den tar någon skada.

Tillvägagångssättet är relativt enkelt: du tar koncentrerad Steinfix 100 över den rena ytan – viktig: bänkskivan ska vara absolut ren och absolut torr – och därefter så fördelar du den jämnt över hela ytan. Efter detta ska impregneringen dras in i bänkskivan. Det tar ungefär tre-fyra timmar.

Kalksten är poröst och det påverkar också impregneringen. Ser du att det lager du lagt på sjunker in väldigt snabbt så indikerar detta att ytterligare en impregnering ska göras. Det kan dessutom följas av ännu en sådan. Full effekt – i form av härdning – ges normalt inom loppet av tre dygn. Efter detta har du gett dina bänkskivor väldigt bra skydd och motståndskraft.

Impregnering med vanlig såpa

En annan möjlig variant av impregnering av kalksten är att använda såpa. Den ska i så fall vara ofärgad. Väljer du exempelvis grönsåpa så finns en risk i att färgen sätter sig och skapar en mörkare skiva än du ursprungligen köpte. För impregnering med såpa tar du fyra delar vatten och en del såpa i en bunke och applicerar detta i ett jämnt lager över ytorna. Låt dra en stund innan användning.

Detta bör upprepas kvartalsvis för bästa effekt. Såpa är för övrigt bra för kalksten då det bygger upp en motståndskraft och styrka. Rengör regelbundet och håll dig – gällande frekvens för impregnering – till ungefär fyra gånger per år.

Där hade vi två olika metoder för att impregnera kalksten. Det viktigaste är emellertid att tänka på det vi gick igenom ovan. Skydd är din bästa vän. Använd alltid skärbräda, se till att investera i bra värmeskydd att ställa kastruller på och använd underlägg för glas. Vänta aldrig med att ta upp fläckar. Om de drar in så drar de verkligen in – de skapar fula mönster och fläckar som kan bli permanenta.

Kalksten är en estetiskt tilltalande lösning för både golv och bänkskivor. Men, det är också en lösning som kräver lite kärlek och omtanke. Att impregnera är en bra start på en kärleksfull historia.

Comments are closed.