Ta bort flottiga fingeravtryck från dörrar och luckor

I ett kök där det lagas mycket mat bildas oundvikligen fettfläckar på ytor som inte torkas av dagligen. Då kan hand- och fingeravtryck lätt fastna och sedan vara svåra att får bort. Här ger vi tips på hur du enklast blir av med flottiga fingeravtryck.

Stök i köket är oundvikligt – effektivisera!

Där fettet får fäste fastnar även damm och smutspartiklar. När du sedan rör vid dessa ytor kan dina fingrar ge upphov till flottiga fingeravtryck, även på ytor som rengörs oftare. Har du små barn hemma kan det vara svårt att undvika nyfikna tassar i närheten av kylskåp och spännande lådor.

Matlagning och hantering av livsmedel kan dessutom vara kladdigt i sig. Du kan förstås tvätta och torka av händerna på ett förkläde varje gång du har hanterat en vara. Men om du vill slippa anpassa hela din kökstillvaro efter hur du bäst undviker minsta kladd kan rengöring vara ett klart bättre alternativ. Se till att helt enkelt ha koll på hur du effektivt sköter rengöringen av ytor, dörrar och luckor.

Om du gör det någorlunda regelbundet får du ett rent, hygieniskt och prydligt kök. Då kan du istället lägga din energi på att laga god mat för dig och andra att njuta av. Att låta stunderna i köket handla om annat än stress över renhållning är bra för både själen och hemfriden.    

Flottiga fingeravtryck på olika ytor medför olika utmaningar

Flottiga fingeravtryck syns olika mycket på olika material. Har du ett kök med många blanka eller rostfria ytor är du säkert van vid att de ofta är fläckiga. EN vanlig universalspray för köket duger oftast gott och väl, men det finns särskilda rengöringsmedel specifikt för rostfria ytor. De räcker ofta länge och kan vara värda att ha hemma om du stör dig på flottiga handavtryck. Hand- eller fingeravtryck som ofta uppstår framför allt kring kylskåpshandtag, ugnsluckor och andra ytor där du ofta kommer åt med händerna.

Ett städverktyg som är guld värt i köket är den vanliga mikrofiberduken. Med en torr mikrofiberduk kan du enkelt polera bort ränder efter vatten eller rengöringsmedel. Detta leder till ett fläckfritt resultat på både blanka och rostfria ytor.

Rengör träluckor och dörrar med fett!

Många moderna kök har inbyggda vitvaror och består av många ytor i trä. Målade träluckor kan vara känsliga för starka rengöringsmedel och alltför ihärdigt gnuggande. Många som har provat att rengöra köksluckor som är befläckade av fingeravtryck och gammalt stekfett med vatten och rengöringsmedel har upptäckt att det är ganska svårt, fettet verkar mest vilja sprida sig.

Experter på städning rekommenderar istället att man använder en liten mängd vegetabilisk olja på en trasa och gnuggar försiktigt. Oljan luckrar upp fettet på ett par minuter och du kan lätt torka rent. Även här är mikrofiberduken ett bra komplement. Polera med en torr duk efter att du har fått bort fettresterna med hjälp av den vegetabiliska oljan. Dina skåp och luckor blir skinande rena! Behöver du hjälp kan du alltid anlita oss på Städhuset för en storstädning i Stockholm!

En modern köksfläkt kan göra stor skillnad

Om du upplever att ditt kök snabbt känns solkigt och flottigt kan det vara en god ide att se över hur din köksfläkt fungerar. Det kan vara ganska stor skillnad på en gammal och en modernare köksfläkt i fråga om hur väl de filtrerar luften från matos och fett, och att uppdatera till en nyare version kan vara en god investering för den som inte bara besväras av matos under matlagningen utan vill slippa städa köket så ofta. 

Comments are closed.