Dammvippa eller dammtrasa?

När det kommer till städning finns det lika många åsikter som utförare. Ska man använda dammvippa eller dammtrasa? Vilket rengöringsmedel är bäst? Städning, liksom det mesta annat mellan himmel och jord, har i och med internets genomslag blivit ett allmänt diskussionsämne, där många högröstade debattörer pläderar för det ena eller andra tillvägagångssättet. För en blygsam amatörstädare, som bara vill ha lite vägledning kring dammvippor och dammtrasor, kan det mest öka den förvirring som redan finns.

”Dammtrasor är utmärkta och omistliga redskap i städarbetet, när det handlar om att få bort damm från plana ytor. Dammvippan är utmärkt när man behöver damma på platser som man inte kommer åt vare sig med dammtrasa eller dammsugare”

Kanske var det bättre förr, då vi fick våra städkunskaper från våra mödrar (och kanske i sällsynta fall fäder) och, om vi verkligen gick in för det, genom handböcker där barska husmödrar förklarade en gång för alla hur det låg till. I dag går det inte att ställa en fråga om städning på ett diskussionsforum utan att få två helt diametrala svar och minst en utskällning. Så vad ska man som villrådig hemmastädare göra då, när man bara vill ha ett enkelt svar på vad som är bäst, dammvippa eller dammtrasa? Fråga oss på Städhuset så klart!

Torr dammtrasa torkar bäst

Dammtrasor är utmärkta och omistliga redskap i städarbetet. Framförallt när det handlar om att få bort damm från plana ytor som hyllor, bord, väggar och så vidare. Använd dig av en torr mikrofibertrasa, som drar åt sig dammet och inte bara drar runt det. Ett klassiskt alternativ är en lätt fuktad disktrasa, men vi rekommenderar ändå att du investerar i några ”mirakeltrasor” av bra kvalitet, eftersom de gör dammandet betydligt lättare. Dessa kan dessutom med fördel tvättas i maskin med jämna mellanrum och är därmed ett bättre val även miljömässigt.

Den missförstådda dammvippan

Dammtrasor fungerar som sagt utmärkt till plana ytor som är lättillgängliga. Men hur ska man göra med föremål och områden där man inte riktigt kommer åt? Det är här dammvippan kommer in.  Dammvippan är ett lite missförstått städredskap, som av en del mest ses som en gimmick, en relik från en svunnen tid. Den åsikten kommer ofta från människor som inte riktigt har förstått principen bakom en dammvippa. Visst är det så att om man bara rör runt med dammvippan över dammiga föremål så rör den bara upp dammet så att det hamnar någon annanstans. Men det är inte så en dammvippa ska användas.

dammvippa

Så här använder du en dammvippa

Dammvippan är utmärkt när man behöver damma på platser som man inte kommer åt vare sig med dammtrasa eller dammsugare. Som bakom element, bakom pianot eller när man vill damma av känsliga föremål som skulpturer, tavlor och liknande. För att en dammvippa ska fungera som det är tänkt måste man först ladda den med statisk elektricitet, vilket man gör genom att gnida den mot en vägg eller snurra den mellan händerna. När vippan är laddad är det bara att försiktigt dra den över föremålen så drar den åt sig dammet. Ett mycket effektivt städredskap, som dessutom är väldigt snyggt.

Låt dina städredskap komplettera varandra

Som du säkert redan anat så behöver du inte välja antingen dammvippa eller dammtrasa när det är dags att städa. Det är helt enkelt två städredskap som har varsin funktion, och som kompletterar varandra perfekt. Prova dig fram när du städar, vissa ytor kommer att ge bäst resultat med trasan, andra med vippan. Detta gäller för övrigt med alla städredskap – de må likna varandra men de har olika användningsområden där de verkligen passar perfekt. Den som vet skillnaden, och när det är dags för vilket redskap, har bemästrat städningens konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fem =