Få bort hundhår och katthår – Städtips för husdjur

När hår från älsklingshusdjuret tagit över kan det kännas som att hela bostaden är täckt av päls. Nästan alla katter och hundar har perioder när de fäller väldigt mycket hår, och är du inte på tårna dröjer det inte länge förrän det är så mycket hår överallt att det kan kännas som ett omöjligt uppdrag att bli av med det. Men att ge upp inför katt- och hundhår är ingen bra idé, eftersom det lätt leder till att risken för att utveckla allergier ökar, framför allt hos dina barn.

”Att dammsuga upp husdjurshår från soffor och kläder är svårt, men det finns andra metoder som gör avlägsnandet av hundhår och katthår enkelt. Vi tänkte gå igenom några av dem här”

Ansamlingar av husdjurshår drar också till sig damm, och gör allmänt bostaden till en ganska ogästvänlig plats. Ju snabbare du är med att bort hår från din hund eller katt, och ju oftare du ägnar någon halvtimme åt det, desto lättare blir faktiskt jobbet. Att dammsuga upp husdjurshår från soffor och kläder är svårt, men det finns andra metoder som gör avlägsnandet av hundhår och katthår enkelt. Vi tänkte gå igenom några av dem här. 

vitt katt i grå soffa

Dammvippan drar åt sig hår

Ett bra sätt att samla upp hår, inte minst från svåråtkomliga ytor, är en dammvippa som laddats upp med statisk elektricitet. För att ladda upp vippan rullar du den bara mellan händerna eller gnider den mot en vägg eller en möbel, ungefär som när man gnuggar en ballong för att få den att fastna på väggen. Därefter behöver du bara dra vippan över soffan, fåtöljen eller bakom elementet så fångar den upp håren. Skaka sedan ur vippan i en sopsäck eller liknande.

Fönsterskrapa eller diskhandske gör susen

Om du sätter en diskhandske på handen så kan du enkelt samla ihop husdjurshåren bara genom att dra över håren med handen. Gummit i diskhandsken gör att håren samlas ihop och bildar större klumpar som du enkelt plockar upp. Principen fungerar också med en fönsterskrapa, så köp gärna en extra skrapa just för detta ändamål

Klädrullen samlar damm och hår på nolltid

En klädrulle är en enkel pryl, helt enkelt en rulle med klister som man vanligen använder för att få bort noppor och ludd från sina kläder. Den används helt enkelt genom att dra rullen över plaggen. Självklart fungerar den även på andra textila ytor som möbler. Dra klädrullen över soffan så följer håren med och soffan blir som ny igen. När rullen är full med hår så drar man bort mer skyddspapper och får en ny klistrig yta. Ett alternativ är att helt enkelt ta en rulle bred tejp och klippa loss bitar som du tar upp håren med. Kontakta Städhuset – din Städfirma i Stockholm om du behöver städhjälp eller fler städtips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =