Gulnade eluttag och strömbrytare | Så blir de vita igen

När man målar om väggarna brukar man få syn på sina gulnade eluttag och strömbrytare. Dessa har, om de har några år på nacken, ofta fått en gulnad ton som sticker av mot det nymålade. Särskilt tydligt märks detta så klart när man målar vitt, men även andra färger kan få det gula att sticka ut. Många stör sig på detta, samtidigt som de inte vill byta ut eluttag och strömbrytare. Det kan vara att man har en speciell äldre modell som harmonierar fint med huset och som känns synd att slänga. Eller så kan det vara så enkelt som att man inte vill köpa in och installera om varenda strömbrytare och eluttag i bostaden.

”Tyvärr måste vi meddela att det inte är alltid det går att få gulnad plast vit igen. Mycket beror på vilken sorts plast som använts och vad plasten i fråga innehåller för ämnen”

Så vad många efterlyser är ett sätt att få dessa gulnade plastprodukter att bli vita igen. Tyvärr måste vi meddela att det inte är alltid det går att få gulnad plast vit igen. Mycket beror på vilken sorts plast som använts och vad plasten i fråga innehåller för ämnen. I vissa fall kan man lyckas bleka gulnad plast, men om det inte lyckas kan man bli tvungen att helt sonika måla om uttagen och strömbrytarna. Något som kan bli jättesnyggt men också kan se lite konstigt ut.

gammal gulnad strömbrytare

Varför gulnar plast?

Att plast gulnar är en naturlig process som beror på att plasten utsätts för UV-ljus från solen och även reagerar med själva luften. Något som kan snabba på processen är om tillverkaren blandat brandskyddsmedel i plasten. Detta eftersom de ämnen som då används har en tendens att reagera med plasten och göra att den gulnar fortare. Det finns således inte mycket man kan göra för att förhindra att plast gulnar, men det finns ett par metoder som kan fungera för att få den vit igen.

Såpavatten kan bleka bort gulnaden

Ett ganska välkänt knep för att få gulnad plast vit är att lägga den i ljummet vatten med såpa över natten. Denna metod har visat sig fungera på vissa plastföremål medan den inte haft någon effekt alls på andra. Hur framgångsrik blekningen blir beror på åldern på dina gulnade eluttag och strömbrytare. Samt vilken sorts plast som använts vid tillverkningen. Men de flesta föremål brukar bli åtminstone lite vitare efter denna behandling, så den är helt klart värd ett försök.

Väteperoxid kan också fungera

Väteperoxid används bland annat av frisörer för att bleka hår. Om du köper tolvprocentig väteperoxid på ett byggvaruhus och lägger dina plastföremål i, så har du goda chanser att de ska blekas åtminstone några grader. Förut såldes trettioprocentig väteperoxid i handeln, och den var naturligtvis ännu effektivare för att bleka gulnade plastföremål. Men det är inte tillåtet att sälja den koncentrationen till privatpersoner längre.

Slipa och måla

Lyckas du inte bleka dina gulnade eluttag och strömbrytare, men ändå vill behålla dem, kan du måla dem vita igen. Den bästa metoden då är att först tvätta dem ordentligt och därefter slipa med ett fint sandpapper. Detta gör att ytan ruggas upp och blir mer mottaglig för färgen. Därefter spraymålar du uttagen och brytarna med sprayfärg i önskad nyans, hellre flera tunna lager än ett enstaka tjockt. Se till att färgen torkar ordentligt mellan lagren. Köper du en kvalitetsfärg med rätt glansgrad är chansen stor att du får ett naturligt utseende på dina uttag och strömbrytare som passar in med den gamla stilen.

Vi på Städhuset har självklart fler tips om hur du ska gå tillväga för att totalrengöra din bostad. Kontakta oss idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 15 =