Robotdammsugare – Stort test

Robotdammsugaren är något som idag har potential att köpa något av det mest värdefulla som hushåll över hela Sverige eftersöker: Tid. De flesta har fullmatade agendor där man ska pussla ihop allt från arbete, handling, lämning- och hämtning på förskola, träning och matlagning under en vanlig dag.

Tid är en bristvara och det är ofta städningen av hemmet som får stryka på foten. Det är där en robotdammsugare kommer in i bilden och räddar situationen. Genom en sådan kan man, så att säga, både äta kakan och ha den kvar. Du kan hinna med alla andra åtaganden du har – och du kan samtidigt mötas av ett rent och fräscht hem.

Flera saker att ta hänsyn till när man ska välja robotdammsugare

Frågan är vilken modell man ska välja? Marknaden vad gäller robotdammsugare är överhettad och många aktörer trängs för att skaffa sig en ledande roll. Detta på gott och ont. Att konkurrensen leder till lägre priser är positivt för oss konsumenter som idag kan få extremt mycket dammsugare för pengarna jämfört med hur det såg ut för bara några år sedan.

Vissa faktorer spelar stor roll. Hur pass lång tid går dammsugaren, hur bra städar den och finns det några extra finesser? Man måste dock även se till det egna hemmet och vilka utmaningar som finns där. Vissa robotdammsugare är bättre lämpade i vissa typer av hem än andra.

Negativt är att skillnaden i prestanda blir väldigt påtaglig och att vissa modeller är avsevärt mycket sämre än andra. Det är därför vi gjort detta test. Vi vill reda ut vilken robotdammsugare som är bäst och vilken modell som ger mest valuta för pengarna. För att testet ska vara så heltäckande som möjligt har vi använt oss av några variabler som ser ut som följer:

Hur bra suger den?

En väsentlig punkt, givetvis. Det du vill ha är ett rent hem och och ju bättre sugförmåga dammsugaren har, desto mer valuta får du för dina pengar.

Navigering

Den här punkten är också viktig. Vi ska säga att nästan samtliga modeller idag är bättre än första generationens robotdammsugare vad gäller navigering, men det finns trots det skillnader. Vissa navigerar – och städar – med hjälp av sensorer och invanda mönster där maskinen delar in hushållet i tydliga zoner, andra städar enligt algoritmer; något som kan ge intrycket av att de åker omkring mer på måfå – men det finns en tydlig plan även där.

robotdammsugare på matta

Extra finesser

Hur klarar dammsugaren lister, trösklar och höga mattkanter – går den i trappor? Hur kommunicerar ni med varandra – är det via röst, eller via en app eller kanske genom en fjärrkontroll? Till detta kan man även se att vissa modeller kan komma med laserstyrning och städa i mörker, att vissa kan våttorka och där en del modeller är mer slimmade och därmed kan komma under både soffa och säng.

Körtid

Hur länge kan robotdammsugaren köra innan det är dags att ladda – och hur gör man vid tömningen; måste den ske efter varje användning?

Användarvänlighet och volym.

Hur pass mycket förstår du av din robotdammsugare och vilka funktioner och finesser har du missat? Ljudvolymen är också viktig. Även om du troligen kommer att låta den köra under dagen så finns det tillfällen då man vill ha extra rent och även städa fast man är hemma. Då vill man ha en tystgående maskin.

Fyra robotdammsugare skiljer sig från mängden

Om vi ska titta närmare på vårt test så ska vi först och främst säga att detta utfördes under en längre tid och i samma bostad – en bostad om 65 kvm där en mindre etagetrappa finns mellan sovrum och vardagsrum. Lägenheten i fråga är normalt inredd och har några mattor i respektive rum.

Vi har inte skräpat ner extra mycket någonstans utan sett till en mer normal nedskräpning då vi anser att det är det som man som konsument kommer att ha mest nytta av rent informationsmässigt. Tuffare smuts och hårdare nedskräpning kommer förmodligen att lösas genom andra verktyg och annan utrustning, alternativt om du anlitar en professionell städfirma.

Testet ska tas med en viss nypa salt. Varje bostad har specifika behov och utmaningar. I vissa fall passar en modell perfekt i en bostad – och avsevärt mycket sämre i en annan. Vårt test är ett test och ingen absolut sanning – det är mer av en fingervisning om kvalitet och prestanda. Med det sagt: här är våra fyra robotdammsugare uppradade med vinnaren längst ned.

Plats fyra – Miele Scout RX 1

Den här robotdammsugaren är en av de mest slimmade på marknaden. Däri ligger också den stora fördelen då den är lätt att bära och dessutom väldigt snygg. Det är en av få som kan ligga framme och ändå inte påverka övrig inredning negativt. Dammsugaren kommer med fjärrkontroll och har två sidoborstar.

Batteritiden ligger på 120 minuter och den har en behållare som ligger på 0.6 liter. Rörelsemönstret är snabbt och effektivt. Nackdelarna ligger i att Miele Scout RX 1 beter sig underligt emellanåt. Den kan ha svårt att hitta till laddstationen och i många fall så får man känslan av att den har svårt att navigera rätt – detta i synnerhet i större rum då den ofta fastnar i mönster.

Sugförmågan är bra, men med klara minus vad gäller kanter och hörn. Ljudnivån är helt okej. Sammantaget så är det en bra robotdammsugare som tack vare den slimmade designen kommer åt bra under soffor och andra möbler. Priset är också en fördel.

Plats tre – Dyson 360

Dyson är en av de nya aktörerna på marknaden som har lyckats absolut bäst. Den här modellen är definitivt en anledning till detta. Den har appstöd och den är utrustad med en trappsensor. Batteritiden ligger mellan 45-75 minuter och det tar ungefär 120 minuter att ladda batteriet.

På toppen av chassit sitter en liten kamera som ger möjlighet till 360 graders panoramavy – det syns då dammsugaren navigerar och den ser ut att ha full koll på läget. Det ser rent majestätiskt ut i vissa lägen. Den har en extremt starkt motor och tar sig fram genom larvfötter. Vi ska dock även säga att allting inte är perfekt med denna uppkomling.

Frågetecken kan exempelvis sättas vid sugförmåga nära möbler – vi upplever att det fuskas kring exempelvis bordsben då dammsugaren inte åker tillräckligt nära. Volymen är även den ett klart minus. Vad gäller utseendet så är detta så klart en fråga för personligt tycke och smak. Vi har emellertid lite svårt för den blanka, futuristiska designen där man får intrycket av att ett rymdskepp glider omkring co städar. En bra dammsugare är det dock.

Irobot Roomba 960 är en robotdammsugare med hög lägstanivå som kommunicerar via röstmeddelanden på ett klart och tydligt sätt. Designen är snygg och på det stora hela fungerar den bra. Men, den måste tömmas ofta och det är klart irriterande. Bättre packningsförmåga skulle definitivt innebär en högre placering.

Plats två – Irobot Roomba 960

En snygg robotdammsugare som kommunicerar på ett tydligt sätt. Du får hela tiden uppdateringar av vad som behöver göras och du kan följa städningen via en app. Den suger bra även på grövre mattor och den fuskar inte vid vare sig hörn eller kanter.

Nackdelen är att den behöver tömmas ofta. Detta även fast behållaren inte är full och som en följd av att dammet inte packas så bra. Det blir väldigt irriterande i längden och det är synd på en så pass fin dammsugare i övrigt. Den överlägsna intelligensen gör dammsugaren till mer av en familjemedlem.

Du kan ligga i soffan och ropa på din dammsugare att den behöver städa bakom exempelvis soffan och detta kommando kommer direkt att snappas upp. Naturligtvis blir det trevligare om du döper den också. Som sagt, det är en familjemedlem och ingen slav du investerat i.

Plats ett – Neato Botvac D6 Connected

Vinnaren i testet är den här modellen och det finns några starka skäl till detta. Styrkan är en sådan – dammsugaren orkar jobba under en längre tid och i kombination med att den inte behöver tömmas så ofta så får man ett rent hem utan vidare ansträngning.

Den klarar trappor – och den har även funktioner där du kan skärma av områden enligt så kallade no-go-zoner. Kommunikationen är bra. Du får – via en app – hela tiden uppdateringar av vad som städats och du kan dessutom lägga in personliga rutter och punktstäda vissa rum.

Finns då något negativt? Ja. Ljudet är ganska högt och irriterande. Modellen har få knappar och det är på gott och ont. Du blir bunden till din app och du kan inte navigera via knapptryck som fallet är vid andra modeller. Detta handlar emellertid om petitesser. Dammsugaren är en värdig vinnare och vi lyfter på hatten för Neato Botvac D6 Connected. Grattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 4 =