Rengöra whiteboard – Städtips från Städhuset

En whiteboard är ett utmärkt verktyg för kontoret eller skolan. Platser där man snabbt behöver visualisera tankar och idéer från en grupp under ett möte eller kanske förklara ett komplicerat koncept under en föreläsning. En whiteboard är oftast tillverkad av plåt med ett överdrag av emalj, men ibland med floatglas. En whiteboard är tillverkad för att vara lätt att rengöra, men ändå stöter man inte sällan på whiteboardtavlor som ser smutsiga och ofräscha ut. Hur kommer det sig?

”En sak är mycket viktig att tänka på när du vill göra rent din whiteboard, och det är att aldrig använda tvål eller såpa, eftersom det kan skada emaljen. I stället ska du enbart använda vatten eller ett speciellt rengöringsmedel”

Vanligtvis är det enda som krävs för att få din whiteboardtavla ren att du torkar av den med en taveltorkare. Det gäller att se till att taveltorkaren byts ut då och då, annars kan den bli alltför torr och lämna spår efter sig. Om du torkar av tuschet från pennorna innan det hunnit torka kan tuschet kladdas ut i stället för att försvinna. Då kan du i stället torka av tavlan med en lätt fuktad trasa.

En sak är mycket viktig att tänka på när du vill göra rent din whiteboard, och det är att aldrig använda tvål eller såpa, eftersom det kan skada emaljen. I stället ska du enbart använda vatten eller ett speciellt rengöringsmedel för whiteboardtavlor. Starkare rengöringsmedel som aceton och T-röd kan också användas om tavlan är mycket smutsig.

Pennor av bra kvalitet

Det är såklart viktigt att använda pennor avsedda för whiteboardtavlor, men även för dessa kan det löna sig att vara lite petig. Köp inte alltför billiga whiteboardpennor, de lämnar ofta smuts och fett efter sig. Även bra pennor smutsar ner whiteboardtavlan efter ett tag, så byt ut pennorna ofta. Se också till att specialpennorna för whiteboard finns väl synliga vid tavlan, så att ingen får för sig att använda någon annan typ av penna.

Skulle olyckan vara framme och någon skriver på tavlan med en penna som inte är avsedd för whiteboard, kan du dock göra ren tavlan genom att först fylla i det skrivna med en whiteboardpenna, och därefter torka av tuschet. Då brukar även den underliggande färgen följa med.

Vänta inte för länge med att sudda

En vanlig anledning till att whiteboardtavlor blir smutsiga är att text får stå kvar för länge. Text som skrivits på whiteboard är tänkt att suddas ut direkt när lektionen eller mötet är över. Ju längre du väntar med att sudda ut texten, desto svårare blir det att få bort den. Det räcker inte längre med enbart taveltorkaren eller att torka av med vatten, utan du måste spraya på rengöringsmedel eller i värsta fall gnugga med T-röd eller aceton.

Med det sagt har vi aldrig stött på en whiteboardtavla som inte gått att få ren. Så att man låter sin whiteboardtavla vara smutsig beror nog snarare på lathet än att den inte kan göras ren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =