Rengöra skafferiet – Städtips från Städhuset

Hur ser det ut i skafferiet där hemma? Behöver du tips om hud du bäst går tillväga för att rengöra skafferiet? I de flesta kök finns vanligtvis ett särskilt utrymme för att förvara torrvaror, spannmål och andra livsmedel som ska förvaras mörkt och svalt, men inte kallt. I äldre bostäder är skafferiet vanligen ett oisolerat utrymme intill en yttervägg, ofta ett skåp men ibland ett helt litet rum där man kan gå in och botanisera bland hyllorna. Idag kan ”skafferiet” lika gärna vara ett par hyllor i överskåpet ovanför diskbänken eller en utdragbar låda.

”Genom att med jämna mellanrum tömma skafferiet och göra ordentligt rent på alla ytor, samt dessutom kolla igenom påsar och förpackningar, så kan du förhindra att du får problem med skadedjur”

Oavsett hur ditt skafferi ser ut är det mycket viktigt att rengöra skafferiet och främst se till att ytor där torrvaror förvaras blir ordentligt och regelbundet rengjorda. Mjöl, bröd, skorpor, gryner och liknande livsmedel blir lätt angripna av skadedjur, som i sig visserligen inte är hälsofarliga men som förstör livsmedlen och gör att de måste kastas.

Genom att med jämna mellanrum tömma skafferiet och göra ordentligt rent på alla ytor, samt dessutom kolla igenom påsar och förpackningar, så kan du förhindra att du får problem med skadedjur som mjölbaggar, brödbaggar, bananflugor och andra ovälkomna besökare.

Vilka är skadedjuren som bor i skafferiet?

De vanligaste skadedjuren i skafferier är olika typer av skalbaggar. Den vanligaste är kanske mjölbaggen, som älskar mjöl och gryner. Mjölbaggarna följer med hem från butiken och sätter genast igång med att frossa och föröka sig. Låter du påsar med torra produkter stå som de är på hyllorna i skafferiet kommer det inte att dröja länge innan mjölbaggarna tagit sig in överallt.

En annan vanlig gäst är brödbaggen, även kallad tobaksbaggen. Dessa små gynnare gräver i larvstadiet gångar i bröd och skorpor, ur vilka de sedan kryper ut som färdiga baggar och frossar på hårda produkter som pasta, torkad frukt och torkade grönsaker, nötter och kryddor. Även denna lilla bagge följer med maten hem, så innan du ställer in en produkt i skafferiet, titta igenom den noga så att den dels inte har några mystiska små hål eller bebos av små svarta eller bruna skalbaggar.

Töm helt och rengör noggrant

Åtminstone en gång i månaden bör du tömma och rengöra skafferiet ordentligt på alla ytor och längs med alla lister. Dammsug först och rengör sedan med en trasa fuktad med varmt vatten och lite såpa eller vinäger. Titta också igenom alla askar, påsar och andra förpackningar efter spår av skadedjur. Hittar du en angripen produkt, släng den inte genast utan släng allt som är angripet i en plastpåse som du fryser in och låter ligga i frysen ett par veckor. Sedan kan du slänga den.

Undvik att få skadedjur i skafferiet

För att hindra skadedjuren från att få tag i mat och föröka sig i skafferiet kan du förvara allt ätbart i tättslutande plast- eller glasburkar. När du kommer hem från affären, häll direkt över mjöl, pasta, flingor, havregryn och så vidare i särskilda burkar och askar, gärna genomskinliga. På så sätt ser du lätt om burkarna innehåller skadedjur. Med detta system minskar du kraftigt risken för att få problem med skadedjur i skafferiet. Dock bör du så klart ändå städa skafferiet regelbundet, precis som allt annat i köket.

Vill du ha hjälp med din hemstädning kan du alltid anlita Städhuset – din städfirma i Stockholm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =