Rengöra krukväxter – tips & råd

Att rengöra sina krukväxter är en förutsättning för att få dessa att växa. Det är inte fullt lika viktigt som att ge dem vatten och näring, men att rengöra krukväxter med jämna mellanrum är något som gör att de på ett betydligt bättre sätt kan ta till sig syre och – genom att andas – också kan växa. Dessutom så blir de snyggare, grönare och mer inbjudande också.

Varför du ska rengöra dina krukväxter 

Som de flesta vet så är de flesta växter beroende av solljus för att växa. Genom solljuset så får växten i sig klorofyll och det är också det som gör att den växer, frodas och ser så grön och fin ut. Mindre solljus innebär å sin sida mindre klorofyll och det i sin tur leder till att växterna intar en gulaktig färg samt en slokande stil.

Således är det första steget att försöka placera dina krukväxter i mer solljus om de ser hängiga ut. Att de ser vissna ut kan dock även bero på att bladen är fulla av smuts och damm; en hinna ligger över och förhindrar växterna från att tillgodose sig det viktiga klorofyllet. Det är den smutsen och det dammet du ska ta bort och det är därför du ska rengöra dina krukväxter som del av hemstädningen.

Så här gör du rent dina krukväxter

Det är inte så avancerat att rengöra krukväxter och det behöver heller inte ske så himla ofta. Ungefär varannan vecka räcker mer än nog. Här följer några tips på hur du ska göra:

  • Duscha av växterna. Vatten är livsviktigt – det är knappast någon nyhet för någon. Ett enkelt sätt att rengöra krukväxter är att ställa dem i duschen eller i badkaret och spola lite vatten över bladen. Var dock försiktigt så att du inte vattnar för mycket eller för hårt. En alltför hård stråle kan skada bladen.
  • Använd miljövänlig tvål. Sitter smutsen fortfarande kvar efter en dusch? Då är rådet att du blandar lite vanligt duschtvål i handen och applicerar detta på bladen varpå du sedan duschar bort allting från dessa. Vad gäller växten i stort så ska du undvika att denna får tvål i sig. Det kan du göra genom att antingen täcka krukan med plast eller genom att luta den så att vattnet rinner ned i avloppet snarare än ner till växten.

Speciella tekniker och husmorsknep.

  • Du vill att dina växter ska glänsa och se ut att vara hämtade ur en mäklarannons eller ett inredningsmagasin. Det går att få bladen glänsande. Ett tips är att du använder dig av en svamp, lite ljummet vatten samt ett naturligt bladglansmedel. Det senare finns att köpa i blombutiker och hos trädgårdshandlare. Blanda allting och torka varsamt av efter att du rengjort bladen med tvättsvampen. Ett riktigt husmorstips är att använda lite olivolja som du masserar in i bladen.
  • Använd mjölk! Ja, faktiskt. Mjölk och växter gifter sig extremt bra. Här behöver du bara ett glas mjölk och en trasa för att ge dina växter det där gröna, prunkande utseendet du vill ha. Doppa och torka av – lätt som en plätt. Det går även att prova samma knep med öl, om man nu skulle sakna mjölk i kylskåpet.
  • Tänk på det finns en skillnad mellan krukväxter. Har du växter som har en lite mer sammetsliknande yta så måste du vara försiktig i samband med rengöring. Här kan du med fördel använda dig av en liten tandborste. Det är lite pillrigt och varje blad måste borstas – försiktigt, återigen – separat. Resultatet blir dock alltid väldigt bra. Ljummet vatten, en tandborste och gott om tid gör susen för dina lite mer känsliga krukväxter.

Tänk på att rensa ur de fula bladen

Har du gula blad i en krukväxt så är dessa att anse som sjuka. Vissna, sjuka, skadade och allmänt hängiga (som inte reser sig i samband med att du rengör dem) blad kan du rensa ut med gott samvete. Vi säger med gott samvete av den enkla anledningen att dessa blad stjäl näring från de friska bladen. Plockar du bort de sjuka så tillgodoser du de friska mer klorofyll. Enkel matematik. Lycka till!

Comments are closed.