Dammsuga matta | Skötseltips

En finare matta är en ganska dyr investering, men kan verkligen vara avgörande för trivseln och stilen i ett hem. Mattor är inte särskilt ömtåliga, men man bör behandla dem med respekt och inte glömma bort dem. Om du inte ser till att ta hand om din matta på rätt sätt kommer den att bli sliten fortare och till slut se ganska luggsliten och smutsig ut. Dammsuga matta – städning som kräver en viss teknik. Läs mer om hur du tar hand om din matta på bästa sätt.

”De som tagit hand om sina mattor regelbundet (ofta äldre personer som beställer hemstädning på grund av ålder) har däremot mattor som kan ha ett halvsekel på nacken och ser ut som nya”

Som professionella städare som ofta utför hemstädning har vi sett skillnad på hur mattor reagerar på städning över tid. Människor som i princip aldrig luftar, dammsuger eller roterar sina mattor får finna sig i att mattorna är missfärgade, ojämnt bleka av solen och är fulla med damm och smuts som är oerhört svårt att avlägsna. En matta i ett sådant skick är det svårt att göra någonting åt. De som däremot tagit hand om sina mattor regelbundet har däremot mattor som kan ha ett halvsekel på nacken och ser ut som nya. Vill du ha ett rent och fräscht hem, negligera inte dina mattor! 

Dammsug din matta ofta!

Hur tar man då hand om en fin matta på bästa sätt? Ja, framför allt handlar det om att dammsuga den regelbundet, åtminstone en gång i veckan. När du dammsuger en matta ska du använda ett munstycke utan borstar, till exempel med mattläget på ett kombimunstycke. Du bör dammsuga i luggens riktning för att undvika att du sliter på mattknutarna. Har mattan långa hår, som till exempel på en ryamatta, så bör du ta korta försiktiga drag.

dammsuga matta

Du bör alltid låta dammsugningen ta sin tid. Det är ingen idé att stressa med dammsugarmunstycket över mattan. På så sätt kommer du inte att få upp allt damm och smuts. Dammsug långsamt och försiktigt och gnugga helst inte när du dammsuger. Du bör också, innan du börjar dammsuga, försäkra dig om att det finns gott om plats i dammsugarpåsen. Annars kommer du bara att dra omkring dammet på mattan och arbeta ner det i fibrerna. När du städar ska du dessutom alltid ta mattorna sist, efter att du dammat och dammsugit klart i resten av rummet. Detta eftersom uppvirvlat damm gärna fastnar  på mattan.

Behöver man dammsuga mattan ofta?

En matta som man dammsuger regelbundet behöver man knappast tvätta ofta. Visst händer det att man spiller på mattan men dessa fläckar är bättre att åtgärda lokalt. Om du behöver tvätta en matta ska du alltid ta den till en professionell mattvätt, kemtvätt är oftast inte bra för mattor. Vi hjälper till med all typ av mattvätt och skräddarsyr behandlingen utifrån din typ av matta.

Glöm inte att rotera mattan

Ett annat bra mattips är att med jämna mellanrum rotera sin matta. Genom att rotera mattan undviker man att den slits på samma område hela tiden. Dessutom förhindrar det att mattan bleks i ett rum där solen ligger på en särskild del av mattan en viss tid på dagen.

Dammsuga matta – regelbunden hemstädning förlänger din mattas liv

Om du beställer löpande hemstädning av oss kommer vi hem till dig så ofta som det behövs och ser till att det blir rent och fint. Vi ger alltid mattorna i ett hem den uppmärksamhet och omvårdnad de behöver och vet vilka skillnader det finns mellan olika mattyper och hur man ska rengöra dem på bästa sätt.

Hemstädning sker normalt en gång i veckan, på en överenskommen dag när det passar dig. Vi kan också komma oftare, eller mer sällan. När du beställer hemstädning går vi alltid igenom vad du vill ha utfört och hur ofta. Med professionell hemstädning kan du vara säker på att du ger dina mattor och såklart även den övriga bostaden den omvårdnad och kärlek de kräver. Vi är experter på att dammsuga matta, möbler och övriga textilier.

Comments are closed.