Möbeltvätt – tips på bra möbelrengöring

Möbler används dagligen och det sätter också sina spår. Att vi dagligen sätter oss ned i soffan för att kolla på tv, eller i favoritfåtöljen för att läsa en god bok skapar ett naturligt slitage. Dels i form av att möbelns nöts ut rent funktionellt och tappar formen. Dels också genom smuts och fläckar. En bra utförd möbeltvätt förlänger livslängden för de flesta möbler.

En småbarnsfamilj är ofta mer utsatt gällande det senare. Barn sölar, spiller och skräpar ner mer frekvent än vuxna. Frågan är hur man ska göra för att hålla rent?

En soffa som används varje dag kommer att tappa både i form och rent estetiskt sett till hur den ser ut. Det kommer en dag då en tvätt är ofrånkomlig. Dagens soffor är bättre rustade för detta än vad föregående modeller var. Det är enkelt att ta bort tyget, stoppa in det i den vanliga tvättmaskinen, köra ett program utifrån de givna råden och därefter se att soffan ser som ny ut igen. Detta om man har tur – vissa fläckar kräver med omsorg än så.

En annan detalj att ta hänsyn till gäller det faktum att alla möbler inte kommer med denna möjlighet. Vissa soffor, vissa fåtöljer och vissa stolar kan inte tvättas enligt ovan nämnda tillvägagångssätt. Där krävs andra metoder för att ta bort smuts och fläckar. Vi tänkte gå igenom några tips gällande detta.

Möbeltvätt: Några steg för att få bort fläcken

Hur ska man då göra för att få bort en fläck från exempelvis en soffa? Givetvis så beror det också lite på vad det är för typ av fläck samt hur pass stor den är. Det är skillnad på att ta bort rödvin och på att bli av med en fläck av choklad. Rådet är att du alltid intar viss försiktighet i samband med rengöring. Prova lite först och se hur det fungerar. Det finns alltid en risk i att den lilla fläcken växer sig större och att den därmed blir ännu mer förfulande. Börja i ett litet hörn och se efter hur resultatet blir först!

Steg för steg

  1. Dammsug. Innan du börjar rengöra själva fläcken så ska soffan dammsugas. Det är för övrigt något som många missar. Soffan samlar till sig betydligt mer damm än vad många verkar tro. En bra tumregel är att man dammusger den lika ofta som man dammsuger det golv som den står på. Hur länge sedan var det du dammsög din soffa senaste? Använd det speciella munstycket för möbler och få en enklare resa.
  2. Behandla fläcken. Det finns speciella rengöringsmedel för tyg att använda, men vår erfarenhet säger att du med lätthet kan blanda till en lösning som fungerar minst lika bra. Genom att blanda ljummet vatten med ättika så får du fram ett bra, effektivt medel som rår på de flesta fläckar. Pensla försiktigt på detta och låt det dra in- och torka. Efter det så är det dags för nästa moment: galltvål. Gnugga lite galltvål över fläcken och använd dig av en fuktig – inte blöt – trasa för detta.
  3. Torka. Låt soffan torka och öppna gärna upp fönstren för att dels påskynda detta och dels för att vädra bort lukten av ättika (som kan lukta ganska intensivt) och galltvålen. Då soffan är torr så har du förhoppningsvis också fått bort fläcken.
  4. Om inte – hyr en ångtvätt. Om fläcken skulle vara kvar så är det läge att ta i med hårdhandskarna. Idag finns det ångtvättar som fungerar bra för att ta bort olika fläckar på olika typer av textilier. Genom het ånga så penetreras fläcken på djupet och det brukar göra susen. Det finns även maskiner att hyra för att rengöra möbler. Tänk dock på att många av dessa använder sig av kemikalier i samband med rengöringen. Se till att läsa på noga innan och få gärna en genomgång till stånd innan du lämnar uthyraren.

Det sista tipset?

Ta professionell hjälp. Om inget av våra tips fungerat så kan det vara läge att kalla in det tunga artilleriet. Många städfirmor har specialkunskaper om textiltvätt och de har även de verktyg som krävs. Ska du rengöra en soffa – eller någon annan möbel – så kommer det att kosta lite extra. Men, det handlar om någon tusenlapp för att få en soffa som är som ny. Att ställa mot kostnaden för att köpa en ny i butik. Det är en investering.

Comments are closed.