Bona golv – en guide

Att bona ett trägolv är ett effektivt sätt att ta fram skönheten i det. Många förknippar boning av golv med svunna tider och att det inte är ett projekt som behövs idag. Faktum är emellertid att det både behövs och att det idag är enklare än någonsin att nå ett perfekt resultat.

Att bona ett trägolv är något som kan göras någon gång vartannat år ungefär. Detta på lackade parketter och på lackat brädgolv. Principen för att bona ett golv är väldigt enkel. Det första steget är att rengöra golvet på ett torrt sätt. Dammsuga, lämpligen och där man därefter ser till att hyra en maskin – polermaskin – som man kör över golvet.

Hemligheten för att lyckas är att inte använda för mycket bonvax. Det kan ge en motsatt effekt där en massa smuts fastnar som en följd av att ytan blir kladdig. Då golven är bonade så är det bara att skörda frukterna. Det lackade trägolvet är återigen glänsande och vackert – samtidigt som det fått ett skyddande lager mot smuts och mot exempelvis starkt solsken och uv-strålar.

Tillverka eget bonvax

Det svåra är två saker.

  1. Bonvax säljs inte längre i butik och det måste tillverkas på egen hand.
  2. Det gamla bonvaxet ska tvättas bort innan det nya kan appliceras.

Hur ska man då göra för att tillverka ett eget bonvax? Det är inte så svårt. Ta en stor kastrull och blanda i 200 gram bivax och 40 gram pottaska tillsammans med en liter vatten. Koka upp detta och låt sjuda i ungefär tjugo minuter innan det får svalna. För att avgöra om du lyckats kan du se till konsistensen. Den ska påminna lite om filmjölk.

All förståelse för att man kan vara lite tveksam till att applicera detta på ett vackert trägolv och att det kan skapa osäkerhet. Rådet är att du först provar på en liten yta och ser om det verkligen fungerar. Har du en separat planka så är det den ultimata lösningen.

Att ta bort det gamla bonvaxet innebär att du köper ett speciellt medel – White Spirit – som är en petroleumbaserad lösning som effektivt löser upp fett. En perfekt produkt att använda även i övrigt – exempelvis för att rengöra gamla penslar med. Den är både miljövänlig och enkelt att arbeta med. Då allt vax är borttaget så ska golvet torka innan du sätter igång att bona det med hjälpa av den polermaskin du hyrt samt det bonvax du tillverkat.

Sköt ditt bonade golv på rätt sätt

Att bona golven ger en positivt effekt och det har en förmåga att ge hela rummet ett lyft. Det gör skillnad. Men, det viktigaste är att man sköter om sina trägolv mellan varje golvboning också. Det är där det stora jobbet ligger. Genom rätt – och regelbundet – underhåll så får du dels vackrare golv och dels också mer hållbara sådana. En tumregel gällande skötsel är att använda mindre vatten. Tyvärr tänker många tvärtom och ser att mer vatten ger ett renare golv.

Sanningen är den att vatten skadar träet och detta nästan oavsett ytbehandling. Vatten ska användas betydligt mer sällan än vad många tänker sig. Det räcker att moppa ett trägolv kanske vid var tredje – var fjärde städtillfälle och då med väldigt, väldigt lite vatten. Det räcker att moppen är fuktig. I övrigt kommer man väldigt långt med att dammsuga och torrmoppa.

En annan viktig detalj gäller skydd. Du kommer att ställa tunga möbler på golvet, du kommer att gå på – barnen kommer att leka – och du kommer att dra in smuts. Använd de skydd som finns. En dörrmatta bromsar upp smuts och skräp. Möbeltassar gör en enorm skillnad för att förhindra märken. Barnen kanske kan leka i ett annat rum snarare än i vardagsrummet? Kort sagt: var rädd om ditt vackra trägolv!

Comments are closed.