Desinficering av mobiltelefon

Desinficering av mobiltelefon – är det nödvändigt och, i så fall, hur gör man? Vi använder idag mobiltelefonen dagligen och till allt från att ringa, skicka sms, kolla sociala medier, läsa tidningar, maila eller lyssna på musik.

Mobilen fyller en väldigt viktig funktion i vår vardag. Det ständiga användandet innebär emellertid att den också blir väldigt smutsig, full av bakterier och ohygienisk på alla tänkbara sätt. Kan man desinficera sin mobil och slippa sjukdomar?

desinficering av mobiltelefon

Svaret är ja. Du både kan och bör rengöra din mobiltelefon mer frekvent än vad du förmodligen gör i dagsläget. Detta sagt med ren statistik i ryggen. De allra flesta tänker nämligen inte alls på att mobilen kan vara en ren smitthärd och att den är full av bakterier. En nyligen publicerad undersökning från England gav skrämmande siffror gällande just bakterier på mobilskärmar.

Det som visade sig var nämligen det att en vanlig mobilskärm – hos de personer deltagande i undersökningen – hade 35 gånger så mycket bakterier som en toalettsits. Det om något bör fungera som en väckarklocka. Speciellt idag då vi lever under trycket av en pandemi.

Så rengör du mobilen – tips inför desinficering

Att desinficera och rengöra mobiltelefonen är således viktigt även för att bidra till en minskad smittspridning av Covid-19. Det svåra är att rengöra den på rätt sätt. En mobil är väldigt känslig för vätska och om man exempelvis använder sig av rengöringsmedel eller någon typ av sprit så kan tekniken komma att skadas. Därför så bör man vara försiktig i samband med desinficering av sin mobil.

Det är dessutom skillnad på tillvägagångssätt beroende på vilken typ av mobil man äger. Exempelvis Apple rekommenderar att rengöring sker genom en icke-luddig microfiberduk som kan fuktas innan man påbörjar rengöringen. Skulle det vara större fläckar – eller handla om en mobil som aldrig rengjorts tidigare – så är rekommendationen att använda sig av lite tvålvatten. En vanlig duk som används för att tvätta glasögonen fungerar också.

Ser man till androider så finns det inte lika tydliga instruktioner gällande rengöringen. Där bör man läsa Ip-klassificeringen innan man börjar fukta rengöringsduken med vatten. Att bara gnugga bort det värsta med exempelvis nämnda duk för rengöring av glasögon fungerar dock även bra för androider.

Idag kan man även använda UV-ljus för att desinficera sin mobil. Sådana lampor säljs exempelvis hos Kjell & Co och hos andra teknikaffärer. UV-ljuset sägs döda så mycket som 99% av alla vardagsbakterier. Det kan definitivt vara en bra lösning!

Det viktigaste för en ren mobil – din egen handhygien

En sak som är extremt viktig sett till rengöring av mobiler och att hålla ytan ren från bakterier handlar om det uppenbara: din egen handhygien. Bakterierna kommer trots allt från dina händer. Det är du som är den stora boven i dramat. Genom att tvätta dina händer noggrant och genom att använda dig av handsprit så minskar du också risken i att se din telefon blir en bakteriehärd.

Med detta i åtanke så skulle det också vara intressant att se en ny undersökning. Idag så tvättar – och spritar – vi våra händer med en större noggrannhet än någonsin tidigare. Det bör vi fortsätta med även då detta fruktansvärda virus är utplånat.

Comments are closed.