Rengöringsmedel – en genomgång

Rengöringsmedel – en genomgång. I samband med städning och rengöring så ställs man ofta inför det faktum att man ska välja ett rengöringsmedel. Ett val som försvåras av att det A) finns väldigt många produkter på marknaden och B) att det finns speciella rengöringsmedel för olika ytor och material. Hur ska man tänka?

Vilka rengöringsmedel behöver man egentligen ha i städskåpet? Det handlar om att skapa en bra balans och en bra grund att stå på. Du kommer säkerligen inte att behöva ha ett rengöringsmedel för varje rum i ditt hem, men däremot så bör du har ett speciellt sådant för exempelvis köket, för badrummet samt för dina golv. Det senare kan således också innebära att du har ett speciellt rengöringsmedel för ett typ av golv – exempelvis kakel – medan du har ett annat för dina trägolv. Rådet är även att du har speciella rengöringsmedel avsedda för möbler och för textilier.

rengöringsmedel för städning

Rengöringsmedel – dessa bör du ha i städskåpet

Om vi tittar lite närmare på vilka rengöringsmedel som finns och visar upp vilka du verkligen behöver så kanske vi kan skapa en enklare handlingslista för dig nästa gång du är i affären. Vi radar upp några av de rengöringsmedel du behöver – och varför du gör det:

Fönsterputs:

Att putsa fönster är ett projekt som bör utföras åtminstone två gånger per år. Bor man i en större stad där det finns mer utsläpp så bör också frekvensen öka och en mer regelbunden fönsterputs bör ske. Det är viktigt att använda rätt produkter och en renodlad fönsterputs är ett effektivt sätt att ta bort all smuts från både in- och utsida av fönstret. Man bör dock även se till att ha en fräsch skrapa, en tvättsvamp samt rena handdukar att torka skrapan med. Många tvättar sina fönster med diskmedel, men vår erfarenhet är att fönsterputs är lättare att dosera och att det ger en bättre effekt dessutom.

Möbeltvättmedel:

Att ha möbel – eller textilrengöring – i städskåpet kan göra en enorm skillnad för den egna ekonomin. Att snabbt kunna behandla en fläck som fastnat på exempelvis soffan gör att man också ger sig själv en bättre möjlighet att se fläcken i fråga försvinna. Låter man fläcken dra in – eller använder fel typ av rengöringsmedel – så kan den bli permanent och där slutet på historien kan innebära att man tvingas köpa en ny soffa. Framförallt barnfamiljer bör ta detta råd på allvar: ha alltid möbeltvätt hemma!

Skurmedel:

Skurmedel innehåller olika partiklar som möjliggör att smuts försvinner genom fysisk ansträngning. Detta genom att du, helt enkelt, nöter med skurmoppen. Detta kan jämföras med exempelvis tandkräm som även det innehåller små partiklar som effektivt avlägsnar smuts i samband med tandborstningen. Gällande skurmedel så bör man anpassa detta mot golvet. Tänk på att exempelvis trägolv är känsligare än vad exempelvis en plastmatta är. Det du även bör ha i åtanke är att vissa stengolv kan vara känsliga mot syra. Därför måste du också se över att det skurmedel du använder inte har ett för lågt PH-värde.

Rengöringsmedel badrum

Badrummet rengörs effektivt med ett rengöringsmedel som har ett lägre PH-värde. Detta då ett sådant tar bort kalkavlagringar och avlagringar från salt och ingrodd smuts. Dessa är samtliga vanliga företeelser i just ett badrum och där den fuktiga miljön är starkt bidragande till detta. Tänk på att alltid använda handskar i samband med att du använder renodlat rengöringsmedel för badrum.

Miljövänliga rengöringsmedel.

Idag finns både en stark efterfrågan och en stark marknad vad gäller miljövänliga rengöringsmedel. Detta bör du alltid utgå ifrån. Det går – oavsett vilken yta och vilken fläck det handlar om – att få rent utan att använda en massa tunga kemikalier som är skadliga för miljön. Kolla alltid efter miljömärkningar innan du fattar ett beslut.

Comments are closed.