Rengöra tangentbord | Tips för en fräsch kontorsmiljö

Hur ofta rengör du ditt tangentbord?

Med tanke på hur mycket vi vet om bakterier och hur de har en förmåga att fastna på de flesta ytor, så är det märkvärdigt hur sällan många ser till att rengöra sina elektroniska apparater ordentligt. Då tänker vi särskilt på de prylar som vi tar på ofta, som tangentbord, surfplattor, fjärrkontroller och telefoner. Kanske var det ett tag sedan du själv rengjorde ditt tangentbord? Du är inte ensam i så fall. Undersökningar visar att de som arbetar på kontor, oavsett om det gäller hemmakontor eller på en offentlig arbetsplats, sällan städar utrymmena runt sina arbetsplatser. Den städning som de utför är av mer traditionell sort, som att damma av skrivbordet, sortera papper och tömma papperskorgen.

”Många har uppfattningen att det skulle vara särskilt krångligt att rengöra tangentbord och annan elektronikutrustning, men det stämmer inte alls”

När vi på Städhuset utför kontorsstädning rengör vi alltid datorer, tangentbord och annan elektronisk utrustning. Det är ett måste om man vill upprätthålla en ren och fräsch kontorsmiljö som är fri från bakterier.

rengöra tangentbord

Många har uppfattningen att det skulle vara särskilt krångligt att rengöra tangentbord och annan elektronikutrustning, men det stämmer inte alls. Det enda man verkligen måste komma ihåg innan man rengör en elektronisk apparat är att dra ur sladden och försäkra sig om att apparaten verkligen är strömlös.

Ett tangentbord blir snabbt väldigt smutsigt

Ett tangentbord utsätts för fett och smuts från dina fingrar. Många kontorsanställda har dessutom för vana att ha något tilltugg bredvid datorn, och sitter gärna och småäter. Det tar bara några veckor för ett tangentbord att bli helt invaderat av matrester, bakterier, damm och smuts, och fick du se en uppförstoring från ditt tangentbords innanmäte skulle du antagligen avlägsna dig från det ganska så fort. Någon gång i veckan är det därför helt rimligt att städa av tangentbordet för att hålla din arbetsmiljö fräsch. Ditt tangentbord kommer dessutom att hålla längre.

Dra alltid ur strömmen först

För att rengöra ditt tangentbord kopplar du först ur det, så att det är helt strömlöst. Har du en laptop kopplar du ur strömsladden och ser till att datorn verkligen är avstängd. Sedan kan du börja med att vända tangentbordet/laptopen upp och ner, så att de smulor och skräp som sitter löst kan falla ur. Spraya sedan komprimerad luft på tangentbordet för att få smuts och skräp att lossna. Komprimerad luft kan köpas på byggvaruhus och i butiker som säljer teknikutrustning, och den är utmärkt för rengöring av elektroniska komponenter. Luften skickas ut i en skarp, tunn stråle och hjälper till att lösgöra skräp och damm. Därefter torkar du av tangentbordet med en torr mikrofiberduk.

Noggrannare rengöring av ditt tangentbord

Vill du rengöra lite extra noggrant mellan tangenterna kan du ta några tops och fukta dessa med isopropanol. Isopropanol är en sorts alkohol som är vanligt som lösnings- och rengöringsmedel. Rengör sedan runt tangenterna med topsen. Var noga med att vätskan måste ha avdunstat helt innan du sätter på datorn igen.

Man ska aldrig använda vatten eller traditionella kemiska rengöringsmedel när man rengör elektronisk utrustning, men en lätt fuktad trasa kan användas. Blanda då någon droppe såpa i varmt vatten, fukta trasan och vrid ur den noga. Gör rent tangenterna på ovansidan, samt andra ytor, med den fuktade trasan. Avsluta sedan med en torr trasa. Försäkra dig om att tangentbordet eller laptopen är helt torr innan du kopplar i strömmen.

Vi på Städhuset hjälper dig med kontorsstädning eller hemstädning och ser till att din arbetsmiljö är i topptrim. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert!

Comments are closed.