Rengöra persisk matta – en guide

Så tvättar du en persisk matta på bästa sätt

Det finns många sätt att tvätta en persisk matta – dessa klassiska inredningsdetaljer är så olika att den ofta handlar om att anpassa metoden.

Har du en persisk matta av god kvalitet som inte har utsatts för många kemikalier och onödigt tvättslitage har den ofta en mycket bra förmåga att stöta bort smuts. Håller du efter mattorna ordentligt med regelbunden dammsugning, helst då även på baksidan emellanåt så kommer den att hålla länge. Inte minst om du då och då genomför snabb borttagning av fläckar med lite vatten och trasa. Tar du hand om mattan så kommer du inte att behöva tvätta den så ofta.

persisk matta

En rejäl skurtrasa fungerar bra

Men om det behövs en rejäl uppfräschning av din persiska matta så går det att på ett enkelt och smidigt sätt att torka den ren med en kraftig skurtrasa som är urvriden i en mild lösning av såpvatten. Såpa har en naturlig förmåga att återfetta ull som är mycket bra för mattan.

Om du behöver vädra mattorna så rekommenderar vi att du tar chansen när det är minusgrader vintertid. Det är bättre att borsta mattorna än att utsätta dem för en piskning. Vinterkylan, gärna en bit under noll, är dessutom bra mot ohyra som mal och pälsängrar samt deras ägg. Vill du ha bort skadedjur är även några timmar på 70 graders värme i bastun en bra metod. I värsta fall bör du tillkalla Anticimex eller en expert på mattvätt.

Rengör persiska matta med snö

Kall och torr snö kan göra underverk med en sliten och smutsig persisk matta. Blötsnö bör du undvika, det är de frysta snökristallerna som har den rätta effekten.

  • Börja med att dammsuga fram och baksidan med ett plant munstycke. Dammsug inte fransarna – de kan komma till skada.
  • Låt mattan hänga utomhus så att den blir ordentligt kall. Är mattan rumstempererad så kommer snön att smälta och det är inte bra för ullen.
  • Lägg sedan mattan med upp och ned i den rena och fina snön. Banka sedan försiktigt på baksidan. Men om du har en ömtålig matta bör du inte banka den alls! Luggen öppnas upp och dammet arbetas ut samtidigt som snön arbetar mot ullen.
  • Lägg på snö och borsta mattans baksida noggrant. Dra sedan mattan i snön och låt kristallerna göra jobbet med luggen.
  • Vänd därefter mattan på rätt håll med luggen uppåt.
  • Borsta nu framsidan av mattan helt ren från snö, ett skonsamt sätt att bibehålla fräschören och stöta bort smutsen.
  • Skaka av resten av snön och häng upp mattan för att borsta bort det som är kvar på båda sidorna.
  • Ta in mattan och dammsug båda sidorna. Om mattan  är fuktig är det bäst att hänga den på tork. Alternativet är att lägga den plant och torka med baksidan uppåt. Vänd sedan och låt torka på andra sidan. Klart, du har nu en riktigt ren och fräsch matta.

Comments are closed.