Trivsel i trappuppgången för hela föreningen

En välstädad trappuppgång är ett bra sätt att skapa ett gott första intryck för gäster samt för att skapa en trevlig och inbjudande atmosfär för alla som delar trappuppgången.

Alla som bor i ett flerfamiljshus är väl måna om att det ska se snyggt och välkomnande ut. Men därifrån brukar åsikterna gå isär. Vissa människor vill ha ett hemtrevligt trapphus, vilket för dem innebär blommor, prydnadssaker, tavlor på väggarna och gardiner, kort sagt: lite som i vardagsrummet. Andra rynkar på näsan åt sådana påhitt och menar att ett trapphus ska vara funktionellt och inte ge uttryck för enstaka lägenhetsinnehavares smakpreferenser. Vad som är trivsel för den ene, kan vara en sanitär olägenhet för den andre.

”Det finns brandföreskrifter att följa, och även om dessa tolkas olika hårt i olika bostadsrättsföreningar så innebär de nästan alltid förbud mot skrymmande föremål”

Det gäller ju att samsas i en bostadsrättsförening, och det är inte alltid det lättaste när det kommer till dekorationer och stil på de gemensamma utrymmena. Dock är det så med trapphus att man faktiskt inte kan göra vad som helst. Det finns brandföreskrifter att följa. Även om dessa tolkas olika hårt i olika bostadsrättsföreningar så innefattar de nästan alltid förbud mot skrymmande föremål som dels kan fatta eld, dels kan utgöra hinder vid en brand.

Undvik skrymmande föremål i en trappuppgång

Precis som vår smak ofta skiljer sig, är vi människor dessutom lite olika när det kommer till vad som är allmänt och privat. Vissa som bor i bostadsrätt ser trapphuset som en förlängning av lägenheten. Många tycker det är bekvämt att ställa cykeln innanför ytterporten, trots att grannarna släpar sina in och ut ur cykelförrådet. Om barnvagnen är lerig eller inte får plats i hallen kan den ju stå utanför dörren osv. Detta retar förstås gallfeber på grannar och vänner av ordning och leder ofta till konflikter, inte trivsel.

Det är dock för det mesta förbjudet att ställa skrymmande föremål i trapphus, vilket man kan påtala för den bekväme grannen. Det är föreningens uppgift att vara tydlig i stadgarna med vad som är tillåtet och inte. Den medlem som bryter mot föreskrifterna riskerar att mista sitt medlemskap i föreningen. Dessa regler omöjliggör för det mesta även dekorationer i trapphuset som prydnadsföremål och annat. Vilket kan göra det svårt för den medlem som bekymrar sig över en steril miljö i trapphuset.

växt i trappfönster i trappuppgång

Växter i fönstersmygar eller i amplar

Så hur skapar du då trivsel i din trappuppgång för hela föreningen? Ja, om det finns fönstersmygar eller andra avsatser går det för det mesta bra att ställa växter där. Förutsatt att det inte bryter mot föreningens säkerhetsföreskrifter. Så länge det finns en utrymningsväg som är fri kan det mesta godkännas enligt brandskyddsmyndigheten. Se bara till att växterna står så att de går att komma åt för vattning och ansning. Amplar som hänger från taket är ett annat bra sätt att få grönt i trapphuset.

Trappuppgång med färg och vacker belysning

Upplever de som bor där trapphuset som grått och tråkigt bör föreningen naturligtvis bekosta en nymålning. Inget alltför utsvävande kanske, men ett lagom intressant mönster i någon trevlig färg brukar vara tillräckligt för att ge en liten trivselkänsla till den som kommer hem om eftermiddagen. Observera att detta i regel inte gäller trappuppgångar i äldre bostadshus. Dessa är i regel är ganska rikt och vacker utsmyckade på väggarna, och dessutom ofta kulturmärkta.

Vackra armaturer är en annan trivselfaktor. Moderna trapphus har ganska ofta väldigt tråkig belysning. Ibland användes bara lysrör, och det är något som verkligen kan upplevas som fattigt och fantasilöst. Jämför med äldre tiders flerfamiljshus med kristallkronor, lampetter och så vidare.

Vikten av att hålla rent

En bostadsrättsförening har nästan alltid kontrakt med en städfirma som tar hand om trappstädningen. Vi städar många trapphus regelbundet i Stockholm med omnejd. Det vi kan bidra med i diskussionen är att ju mindre skrymmande föremål vi får navigera runt, desto mer välstädat kommer er trappuppgång att bli. Och för många som bor i bostadsrätt är det faktiskt det viktigaste när det kommer till trivsel i bostadsmiljön; att trapphuset är rent, fräscht och luktar gott. Vi kan även bistå med storstädning av gemensamma lokaler vid behov.

Comments are closed.