Städa krukväxter

Är det nödvändigt att städa krukväxter? Räcker det inte med att vattna dem och ansa dem då och då? Här berättar vi varför du inte bör glömma bort att städa dina krukväxter!

Lätt att glömma krukväxter vid städning

Städning är livsviktigt, det är nog de flesta överens om. En bostad som inte städas blir snabbt ohygienisk, och för de som bor i den ökar risken att drabbas av allergier och andra sjukdomar. Att bo för länge i smuts och dålig luft är helt enkelt väldigt farligt för hälsan. Det är därför de flesta av oss städar regelbundet. Men gör vi verkligen så rent vi kan?

städa krukväxter

Städning handlar mycket om detaljer, och med handen på hjärtat kan kanske de flesta av oss medge att vi då och då slarvar med städningen. Det blir ofta mest en pliktskyldig dammsugning och en ytlig rengöring av toaletter och badrum någon gång i veckan. Det finns flera områden av våra boenden som ofta blir styvmoderligt behandlade eller till och med bortglömda vid veckostädningen. Våra krukväxter är ett av dem.

Fördelar med att städa krukväxter

Varför ska man då städa sina krukväxter? De ser ju ut att klara sig ganska bra enbart med regelbunden vattning och solljus? Visst klarar sig krukväxter utan att man rengör dem, men de kan må så mycket bättre bara genom att man torkar av deras blad då och då. Detta gör att de lättare kan ge ifrån sig syre och bidrar också till att dammbildning i bostaden minskar. Rena växter är bättre för inomhusluften helt enkelt.

Att ta bort döda löv och fnas är också något som gör att växterna mår bättre, eftersom de kan lägga all sin växtkraft på de friska bladen och stjälkarna. Slutligen minskar bladrengöring även risken för skadedjur.

Så här gör du

Det är inte svårt att städa sina krukväxter, och gör du det regelbundet kommer både de och du att må och trivas mycket bättre i din bostad. Börja med att plocka bort döda löv och spraya sedan bladen med lite vatten och torka av dem. Om du vill kan du ställa växterna i badkaret när du rengör dem för att kunna vara lite generösare med vattnet.

Ett tips för glansiga blad är också att istället för vatten använda olivolja, vilket ger bladen extra lyster och glans. Öl eller mjölk fungerar också, liksom att rengöra bladen med insidan av ett bananskal.

Om du rengör dina växter en eller två gånger i månaden kommer de att bli vackrare, och luften i din bostad kommer att förbättras märkbart. Ett enkelt sätt att få en trivsammare och fräschare bostad!

Comments are closed.