Rengöra lampa – tips för städning och rengöring av lampor

Hur ska man lyckas med rengöring och städning av sina lampor? Helt enkelt är det inte. Lamporna är tyvärr något som ofta glöms bort i samband med städning. Därigenom så får man också en sämre effekt av ljuskällorna i fråga.

Att damm, smuts och fett lägger sig över lamporna gör att hemmet kan kännas lugubert och tråkigt. Dessutom kan det finnas en viss brandrisk också. Som lök på laxen så är det heller inte särskilt trevligt att titta på en smutsig lampa. Tänder du lampan så syns också all smuts – både för dig och för de gäster som besöker ditt hem.

Den stora nyckeln då det handlar om att städa eller rengöra en lampa är att de facto komma ihåg att de finns. Gör det till en vana att damma av och torka dina lampor när du städar i övrigt. Genom att hålla ett regelbundet underhåll så slipper du se den större smutsen – som är svårare att få bort – bildas.

Det finns även andra saker värda att tänka på när du ska rengöra en lampa

Några punkter följer här nedan:

  • Var försiktig. En lampa har ofta ett tunnare glas. Ett alltför hårt tryck kan skada glaset och göra att du själv skadar dig. Samma sak gäller för glödlampan som sitter i. Var försiktig!
  • Var försiktig II. Tänk på att dra ur alla sladdar. Fukt från trasan och el är ingen bra kombination. Släck alla lampor och om du vill vara extra försiktig så slår du av strömmen.
  • Var försiktig III. Placeringen av en lampa kräver även den försiktighetsåtgärder. Se till att du har en stabil stol eller en trappstege. Du vill inte vingla till och falla ner i backen.
  • Använd rätt produkter. Dammar du av dina lampor regelbundet så räcker det långt. I vissa områden – köket i synnerhet – så kan emellertid matos och fett hamna på lamporna. Där måste du använda en trasa och rengöringsmedel för att få bort all smuts. Det brukar räcka med ett universalmedel för att rengöra en lampa på ett bra sätt.

Rengöra en kristallkrona? Gör så här!

Kristallkronan ger hemmet en aura av lyx och fler och fler väljer att använda sig av denna typ av ljuskälla i hemmet. Mycket beror på att det idag finns ett stort utbud av begagnade kristallkronor och att priserna numera är väldigt humana.

Att rengöra en kristallkrona är något som många förknippar med någonting ytterst slitsamt. Till viss del stämmer detta, men det handlar även om samma sak som vi städning av andra lampor: genom att agera mer regelbundet så slipper du de större insatserna i framtiden. Att damma av kristallkronan regelbundet är nyckeln till att prismorna ger det där eleganta och sofistikerade skenet man vill åt.

Men, det kommer även tillfällen då en kristallkrona måste rengöras mer grundligt. Det du kan göra då är att antingen låta den hänga kvar eller där du – försiktigt – plockar ner den och tar loss de olika delarna. Ett tips gällande det senare är att du använder din mobil och fotograferar innan. Detta ger dig en bra guide till hur delarna ska hängas fast senare.

Det finns speciell kristallrengöring att använda. Du sprutar på och rengör därefter med ett sämskskinn. Var metodisk och jobba med varje enskild prisma. Då du väl är klar så är det viktigt att kristallerna får dropptorka. Om du valt att rengöra kronan på plats så lägger du ut handdukar under så att golvet inte skadas. Ett annat tips är att hänga ett paraply under – upp och ner – som samlar upp allt vatten.

Viktigt är att du även här slår av lampan. Passa även på att kontrollera kablarna. Äldre kristallkronor kan ha kablar vars hölje gnagts bort. Passa på att lämna in din kristallkrona om detta skett. Det ger högre säkerhet och längre livslängd.

Comments are closed.