Vårstädning av trädgården – detta behöver du göra

Med våren så kommer också många måsten för hus- och villaägare. Även personer som bor i bostadsrätter brukar ha sådana och där det oavsett vilket handlar om städning. Vårstädning såväl invändigt som utvändigt är nödvändigt. Här ska vi fokusera på städning ute i det gröna. Vårstädning av trädgården – detta behöver du göra!

Hur kan det komma sig att vissa husägare alltid lyckas med sina trädgårdar och alltid får blommor, växter och andra härligheter att bli så där prunkande som man annars bara ser i filmer? En stor del av hemligheten handlar om det uppenbara: man har ett intresse och man är beredd att lägga ner både tid och pengar på sin trädgård.

En annan del handlar dock om förberedelse. Innan en trädgård kan börja få liv så måste det gamla ogräset, alla löv, grenar och kvistar plockas bort. Man städar helt enkelt bort vintern och ger plats åt vår- och sommar. En rejäl vårstädning ger trädgården nytt liv och på köpet så får man också frisk luft och lite välbehövlig motion. Frågan är hur man ska göra?

Det här ska du göra vid en vårstädning av trädgården

Vi tänkte rada upp några punkter som bör göras i samband med en vårstädning. Om du har en större trädgård så kan det definitivt finnas en fördel i att hyra ett släp där du kan lägga allt avfall och direkt köra detta till återvinningen. Det finns alltid en risk i att det blir liggande annars. Packa i säckar, förslut och åk iväg – enkelt!

I övrigt då? Vi radar upp några saker du behöver göra:

  • Rensa rabatten. Att rensa rabatten fri från gamla löv, grenar och annat gör att ny växtlighet får fart. Se även till att ta bort eventuellt nytt ogräs som börjat växa. Det gör arbetet betydligt enklare för dig längre fram på sommaren. Ogräset tenderar att växa väldigt mycket om det får fäste redan från säsongens början. Tänk även på att jordförbättra lite. Fyll på med kogödsel och gödsla därefter med vanlig gödsel.
  • Kratta. Att kratta gräsmattan sker av två skäl. Det första handlar om att få bort alla löv, allt barr, alla grenar, kottar och annat som blåst ner från träden. Det andra skälet till varför du ska kratta är att det ger mer syre till gräset och att du således får en vackrare gräsmatta att njuta på under sommaren. Du kan även här med fördel gödsla lite för att få lite mer grönska. Mossa? Ja, det kan vara mossa på en gräsmatta och anledningen till att detta kommer upp före gräset är att mossa kan växa även vid lägre temperaturer. Detta försprång är alltså naturligt, men du kan jämna ut oddsen genom att använda en kratta av metall och ge gräset en kickstart.
  • Uteplatsen: Ta dig tid att rengöra uteplatsen, sätt några nya vårblommor och ta fram alla utemöbler – som du givetvis också rengör (och oljar in om det behövs).
  • Buskar och träd: Beskär alla buskar och träd från döda grenar. Har de redan börjat slå ut så mår de dock bäst av att lämnas. Fräscha upp och gå runt lite med sekatören: skapa lite luft och ge träden och buskarna nya möjligheter att växa. Tänk även på att gödsla lite vid stammen och ta bort det ogräs som ofta samlas just där. Det ger nytt liv till växten.

Comments are closed.