Rengöra PS4 eller PS5 – så blir du av med dammet

Är det dags att rengöra ditt PS4 eller PS5? – här kommer tips på hur du ska göra för att bli av med dammet! Ett PS4 eller PS5 som används mycket kan börja låta mycket och avge ett störande ljud som påverkar både det egna spelandet och omgivningen. Lyckligtvis så handlar det om ett relativt lättlöst problem där du helt enkelt ska ta bort dammet.

Ett Playstation som används på daglig basis kommer obönhörligen att dra till sig en hel del damm. I synnerhet om konsolen är placerad på golvnivå och på exempelvis en matta med längre fibrer.

Detta damm gör att fläkten inuti konsolen måste arbeta mycket hårdare för att kyla ned apparaturen och det är också det ökade effekten som skapar det surrande oljud som du vill bli av med.

Ibland kan oljudet också bero på att ditt PS4 eller PS5 är lite till åren och att kylpastan mellan processorer och kylflänsar tappar sin verkan. Där kan man med fördel lämna in sitt Playstation för lite service. Det kostar inte så många kronor, men det ger en ökad livslängd sett till att risken för överhettning blir betydligt mindre. Som vid all typ av teknisk apparatur så krävs det kylning för att nå en förväntad livslängd.

Att lämna in ditt Playstation för lite kärlek kan definitivt förlänga er relation. De flesta städer har någon typ av mobilaffär som även kan ta sig an andra apparater än just telefoner.

Så får du bort dammet från din PS4 eller PS5

Dammet kan du själv städa bort och det är inte alls speciellt svårt. Har du ett PS5 så ska du först och främst kontrollera att ventilationsöppningar bak och på sidorna inte är tilltäppta. En annan detalj – i rent förebyggande syfte – är att du även ser till att din konsol har lite spelrum. Minst en decimeter runt omkring bör vara fritt från föremål. Det minskar dammet och slitaget.

Då du tar bort dammet så lägger du fokus på och kring fläkten och ventilationen. Använd en dammsugare med ett litet munstycke – gärna det du gör rent soffan och textilier med – och försök att få bort så mycket som möjligt. Mer än så kan vi egentligen inte rekommendera.

Visst, det går att skruva isär konsolen och göra rent från damm mer på djupet. Det är inte svårare än att använda en liten stjärnmejsel och lossa på skruvarna bak och att ta en pincett för att hantera de små delarna. Väl demonterad kan man sedan spruta rent med luftflöden och använda små tops med 3%-ig sprit. Man kan även använda en vanlig microfiberduk och rengöra konsolen invändigt. Så kan man göra för att rengöra PS4 eller PS5, men det är ingenting vi rekommenderar.

Ta professionell hjälp om problematiken kvarstår

Varför? Två skäl: det ena handlar om garantin på produkten. Bryter du baksidan på ditt Playstation så kommer garantin att sluta gälla i exakt samma ögonblick.

Det irriterande ljudet kanske beror på något annat än damm? I det läget så står du utan alternativ och kanske måste köpa ett nytt PS4 eller PS5. Det andra skälet handlar om det uppenbara: i ett PS så finns det så mycket fin teknik som man måste hantera försiktigt och på ett professionellt sätt.

Risken att skada någon viktig komponent är stor om man som lekman börjar pilla med detaljer som man egentligen saknar kunskap om. Vårt råd är att man tar hjälp om problematiken med det surrande ljudet kvarstår efter dammsugningen.

Comments are closed.