Smart förvaring i garaget

Ett garage är en lyx som många drömmer om. Tyvärr är det också så att många som har ett garage i anslutning till sin villa drömmer rena mardrömmar om platsen i fråga. Smart förvaring är ett sätt att råda bot på detta.

Saker ligger över hela golvet, några bildäck är intryckta i ett hörn, en snöslunga här, skidor där och en massa verktyg som bara ligger på arbetsbänken. Genom smart förvaring i garaget kan man få en trivsam och härlig yta att använda.

Garaget har många funktioner

Garaget är dels perfekt att ställa in bilen i och därigenom förlänga livslängden på den – detta samtidigt som man slipper skrapa rutor och oroa sig för kallstarter vintertid. Det är även en plats för förvaring och för att exempelvis bygga- och meka med olika saker. Kort sagt: en potentiell drömplats – om det inte vore för det där med förvaringen.

Att man har en massa saker som man inte använder är naturligt och att platsen där dessa ställs är garaget är även det helt naturligt. Felet ligger i hur de ställs in. I många fall blir det huller om buller, efter väggarna och på golvet.

Det skapar ett rörigt intryck som dels gör att man inte vill använda garaget och dels att man sällan hittar det man söker.

Vi ska här gå igenom några enkla tips kring hur du – genom smart förvaring – kan organisera ditt garage och därmed också få ut maximal nytta av det.

Skapa smarta hyllsystem och rensa golvet

Du kommer att ha två stycken väggar tillgängliga för förvaring. Vi bortser från väggen där garageporten finns och samtidigt även den vägg där du har din arbetsbänk. Den senare är rådet att du organiserar upp genom att fästa en tavla på där du kan fästa krokar där alla verktyg kan hängas upp.

Skapa gärna lådor – utdragbara och märkta – där du kan lägga skruv, spik, muttrar och andra nödvändiga saker.

Längs med det större väggarna är rekommendationen att du bygger hyllsystem. Elfa har väldigt bra lösningar som dessutom blir väldigt flexibla sett till att du kan justera höjden mellan hyllplanen. Annars finns även fasta hyllor av exempelvis plåt som fungerar utmärkt. Nyckeln är att utnyttja takhöjden. Ju högre upp du har hyllorna, desto bättre ordning kan du skapa.

Vi skulle även rekommendera att du har en plats för dina bildäck på väggen. Får du bort dessa från golvet så är väldigt mycket vunnet. Samma sak gäller för cyklar. Det finns fina väggfästen som passar de flesta cykelmodeller. Detta är ett smart sätt att få mer yta på golvet vilket gör att det blir betydligt lättare att städa garaget.

Utnyttja takhöjden och skapa sunda rutiner

Även taket går att använda i en större utsträckning. Sätter du upp en anordning i ditt garagetak så kan du exempelvis hänga upp takboxen i denna. En annan sak att tänka på handlar om kemikalier och andra starka produkter. Se till att förvara dessa på rätt sätt och att det går att låsa in dem – särskilt om du har barn.

En annan nyckel till att hålla ordning i garaget är att hela tiden vara konsekvent. Tar du någonting från en hylla – se till att föremålet i fråga återvänder till samma ställe direkt då det är använt. Det går att få ordning i ett garage, svårigheten ligger ofta i att komma igång med att skapa bra förvaring. Lycka till!

Comments are closed.