Rengöra kaffekanna (glas och rostfritt stål)

Vad vore livet utan kaffe? För många är det ens svårt att föreställa sig detta, inte minst i vårt minst sagt kaffetokiga land. Kaffebryggarna och espressomaskinerna puttrar på dag och dag in för att svenskarna ska få sin dagliga dos. Men något många glömmer är att en kaffekanna behöver rengöras regelbundet för att det svarta guldet ska smaka riktigt bra.

Kaffekanna

Dessutom är det viktigt ur hygiensynpunkt att kaffekannan är fräsch – i en skitig kanna kan bakterier och mögel frodas och då riskerar man bli dålig. Här berättar vi om hur du bästa sätt rengör din kaffekanna i glas eller rostfritt stål.

Kaffekannor får ofta en beläggning

En kaffekanna som används ofta – och det gör den ofta i de flesta svenska hem – riskerar att få en otrevlig beläggning på insidan efter ett tag. Det hjälper inte att bara skölja av den om man vill få bort det otrevliga från insidan.

Här är tre sätt som hjälper dig att få bort dessa avlagringar av kalk på botten och insidan av din kaffekanna.

Maskindiskmedel

En effektiv metod att få det rent är att använda en tablett maskindiskmedel i termosen. Fyll därefter på med hett vatten. Sedan är det bara att låta kannan stå över natten. Sedan borstar du försiktigt insidan och sköljer sedan ur den mycket noggrant.

Bikarbonat

Bikarbonat är ett annat klassiskt och pålitligt husmorsknep mot allehanda smuts, och det gäller förstås även kaffekannor. Häll ett par matskedar av detta undermedel och fyll på med hett vatten. Låt denna heta mix stå och bubbla i femton minuter – sedan är det bara att skölja ur upprepade gånger och så har du en fräsch kaffekanna.

Bottlecleaners

Det finns även så kallade rengöringskulor för kaffekannor, karaffer och termosar. Dessa kallas för bottlecleaners och fungerar utmärkt i husgeråd där diskborsten inte når ända fram. Dessa smarta små  kulor kan göra under med din kaffekanna. Häll bara i vatten och diskmedel tillsammans med kulorna, gunga runt och skölj sedan ut ordentligt. Nu har du en fräsch och ren kaffekanna.

Om din kaffekanna bara luktar illa efter frekvent kaffedrickande så fungerar det bra att blanda hett vatten med ättika och låta stå ett tag. En smal flaskborste kan också vara bra att ha om du vill att din kanna ska bli riktigt fräsch.

Ett annat vanligt tips är att blanda citron och salt – men då kan det uppstå fula repor så vi rekommenderar ovanstående metoder, som är betydligt skonsammare mot din kaffekanna.

Comments are closed.