Städa, laga och sopa grusplan för tennis – en guide

Städa, laga och sopa grusplan i tennis – en guide. Att spela tennis är något som passar de flesta. Från elitidrottaren vidare till den glada amatören och motionären. Alla kan spela – men det gäller också att hitta ett lämpligt motstånd. Tennis kan spelas på allt från asfalt vidare till gymnastikgolv och hela vägen till grus och gräs.

grusplan tennis

I Sverige har vi en stolt tradition av dessa sport med flertalet världsettor där vi exempelvis kan nämna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg. Spelet har, efter några års dvala, återigen börjat växa i popularitet och kanske kan vi – inom några år – återigen se de blågula färgerna placeras överst på prispallen.

Vi ska här ge några tips om hur man sköter en bana så att man ger sig själv de absolut bästa förutsättningarna till att lyckas. Att spela tennis bygger mycket på eget ansvar. Ingen kommer att ta hand om banorna utan det är spelarna själva som ska se till att dessa hålls i gott skick. Det gör att man lämnar banan i det skick som man själv önskar finna den. Något som skapar en kedja som inte får ha några svaga länkar. Exempelvis en allmän bana kommer att ställa höga krav på de som hyr den: man sköter banan själva och man tar själv ansvar för att banan håller ett speldugligt skick. Just grus är speciellt i detta fall.

Att spela tennis på en grusplan är speciellt. Underlaget är inte alltid helt plant och ju längre en match pågår – desto tydligare blir detta. Du glider fram för att nå vissa bollar och detta kan i sin tur påverka studsen på bollen vid ditt nästa slag. Detta gör grusunderlaget till ett speciellt sådant. Och, det finns väl egentligen inget underlag som ser så inbjudande ut på förhand? Den röda färgen, de tydligt markerade linjerna och den krispiga atmosfären: allt signalerar att tennisen som ska spelar kommer att vara väldigt rolig.

Så sköter du grusplanen för tennis

Planen blir emellertid inte så inbjudande per automatik. Det är den boll som spelat innan er som skapat dessa förutsättningar – och på samma sätt har bollen innan dem gjort det. Det innebär att du och din partner sedan också – efter er match – ska skapa fina förutsättningar för nästkommande boll. Frågan är hur ni gör det på bästa sätt? Det finns vissa allmänna regler att förhålla sig till vad gäller skötsel av en grusplan i tennis. Vi tittar närmare på dessa:

  • Det första man ska tänka på handlar om att börja i tid. Avsluta matchen så att ni verkligen hinner städa efteråt – utan att inkräkta på kommande bolls tid.
  • Vid regn. Se till att undvika spel om banan är alltför mjuk – eller har stora pölar. Dels så förstör spelet banan vid sådan förhållanden och dels så blir det heller inte så roligt. Där är det bara att boka om!
  • Vattna alltid innan! Avsätt ungefär en minut för att vattna banan innan spel påbörjas. Detta gäller naturligtvis inte vid duggregn. Även om banan ser fin ut så behövs mer vatten. Det finns antingen slangar eller automatiska system för vattning att tillgå.
  • Laga banan. Om banan på något sätt tagit skada så försök laga den själv. Går inte det så ska du kontakta klubben för vidare instruktioner.
  • Sopa banan. Du ska alltid sopa banan efter avslutad match. Nyckeln är att dra hela banan utifrån och in mot mitten i en cirkel. Kolla gärna på de som spelar innan om du är osäker. Passa även på att borsta fram alla linjer.

Comments are closed.