Tvätta plastmatta – en guide

Alla golv måste rengöras ibland, så även plastgolv och plastmattor. Golven är ganska tåliga, inte minst mot väta, men behöver ändå viss omvårdnad. Den här typen av golv mår i första hand bäst av att torrmoppas. Om det blivit pölar eller kommit vattenstänk på golvet skall man inte låta vatten ligga kvar och självtorka. Torka istället upp det med en torr trasa eller fösa ner det med en duschskrapa i golvbrunnen.

Det brukar inte vara så komplicerat att göra rent en plastmatta från vanligt smuts och kladd. Några droppar diskmedel i ljummet vatten fungerar mycket bra. Någon gång i månaden kan man använda ett starkare rengöringsmedel på sin plast-, vinyl- eller linoleum matta. Man skall ta det försiktigt med sådana medel som innehåller klor eller annat som kan bleka då det kan lämna ljusa fläckar. 

Fläckborttagning på plastmatta eller plastgolv

Det finns olika fläckar som kan bli på en plastmatta och de tas bort på olika sätt. Vi har redan behandlat hur man gör för att bli av med vanlig smuts men det finns sådant som är lite lurigare.

  • Kalk är till exempel något som kan uppstå i våtutrymmen där man har en plastmatta. Det är viktigt att i förebyggande syfte göra rent där det spolas vatten minst en gång i månaden. Använd ljummet vatten och kalkborttagningsmedel för att undvika att kalk samlas och får fäste. 
  • Urin och rost behöver tas bort med oxalsyrelösning eller lacknafta. 
  • Asfalt, gummi, läppstift, parfym, tusch och sot brukar bita sig fast ordentligt och behöver också avlägsnas med lacknafta eller med tvättnafta. 
  • Stearin och tuggummi kan man kyla med några isbitar eller låta torka och sedan skrapa bort försiktigt. 
  • Blod försvinner lättast med lite kallt vatten.

Tänk på att vilken fläck du än behandlar så skall du skölja av med ljummet vatten när du är klar. 

Fläckar som inte går bort

Tyvärr är det så med plastgolv att vissa typer av fläckar inte går bort. Kanske har du träffat på en idrottshall eller annat utrymme där det funnits regler för vilka typer av skor man får ha? Det är antagligen för att golvet där varit väldigt känsligt för en viss typ av gummi. 

Ibland kan även texten på förpackningar, som för bomullsrondeller eller tvättmedel, som ligger mot en plastmatta färga av sig och fastna. Är man inte snabb då kan texten bli permanent. 

Vi hoppas du fått hjälp av den här guiden och lärt dig hur du skall ta hand om dina plastmattor där hemma. Lycka till med städningen!

Comments are closed.