Vad gör man med tomma färgburkar?

Så du har målat om hemma och nu har du en massa tomma och halvfulla färgburkar hemma. Vad gör man med dom? Idag går det inte längre att slänga allt i soporna utan ditt avfall skall sorteras så det inte gör någon skada i naturen. 

Överbliven färg – hur ska den sopsorteras?

Färg, lack och lim räknas som farligt avfall och skall sorteras därefter. Men var lämnar man farligt avfall? Det finns en rad olika ställen där du kan lämna in din överblivna färg men det beror såklart lite på var du bor i Sverige. Vi kommer räkna upp några typer av lösningar och ställen som kan finnas nära dig.

  • Miljöstationer och Återvinningscentraler. Det här är platser som du kan nå själv med bil. De finns utspridda runt om i landet. 
  • Mobila miljöstationer och hämtning. De består ofta av en lastbil som tar emot olika typer av avfall, däribland färg och kemikalier. Ibland går det att som privatperson beställa hämtning av farligt avfall mot en viss kostnad.
  • Grovsoprum och miljörum, En del flerfamiljshus har den här typen av rum där man kan lämna farligt avfall. Om du bor i ett flerfamiljshus kan du kolla med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om det finns i er fastighet.
  • Butiker. Sådana butiker som säljer färg, lack och andra miljöfarliga produkter tar ibland emot det restavfallet som blir över. Hör av dig till butiken där du köpte affären och se om du kan lämna den överblivna färgen hos dom.

Hur sorterar jag färgburkar?

Sådär, nu var vi av med den överblivna färgen som fanns i burkarna. Vad gör vi nu med själva burkarna? De flesta färgburkar består av materialen plast eller metall. Så när de är tömda och rena så kan du sortera dom på din lokala återvinningsstation efter burkens material.

Tillhör du den kreativa typen som gillar att återbruka så finns det många saker man kan använda gamla burkar med handtag till. Du kan till exempel smycka burkarna genom att limma på små snäckskal eller paljetter och sedan plantera en fin blomma eller växt i dem. Häng dem i ett snöre så har du en dekorativ ampel. Om du gör så med flera och sätter fast dem i en snygg gren eller liknande får du en fin mobil som du kan hänga upp på balkongen. Man kan också använda de gamla burkarna att lägga olika saker i som klädnypor, pennor eller varför inte mask till fisketuren?

Comments are closed.