Städa din garderob | Några enkla tips

Garderoben är tyvärr ett rum som gärna hoppas över eller glöms bort när man städar. Inte sällan är en garderob dessutom så överfull med prylar och kläder att det knappt går att se in i den. Kanske tänker man att det inte ens är någon idé, det går inte att hålla snyggt i en garderob, den får vara stökig. Dessutom har man ju nästan alltid dörren till garderoben stängd, så vad är problemet?

”En stökig och smutsig garderob är inte en bättre förvaring för dina kläder än om du hade dem liggande på golvet i hallen”

Jo, problemet är alla de pälsängrar, silverfiskar och andra små varelser som trivs i våra bostäder och gillar att festa på våra kläder och tyger. I en stökig, dammig och grusig miljö blir det lättare för skadedjur att lägga ägg och föröka sig, samt att ostört ägna sig åt sin favoritsyssla: att äta upp våra kostymer, ulltröjor och klänningar. En stökig och smutsig garderob är inte en bättre förvaring för dina kläder än om du hade dem liggande på golvet i hallen.

välstädad walk in closet

Med en ordentlig arbetsinsats kan du göra din garderob till en säker och bra förvaringsplats för dina kläder och andra prylar. Du kommer att få bättre överblick över dina kläder (och se hur många du verkligen har!) och de kommer att slippa hål efter diverse smådjur. Här kommer några enkla tips på hur du städar ur din garderob och ser till att den förblir välstädad.

Rensa ut allt du inte behöver

Det här är ett ganska självklart första tips om du vill få ordning i din garderob. Antagligen är du som de flesta, du har fem gånger fler klädesplagg och skor än de du använder. Rensa ut allt du inte använt på länge och skänk till välgörenhet i stället.

Har du lådor med gamla brev och papper och dylikt, så är det bättre att ställa ner dem i källaren eller på vinden. En garderob ska vara en levande plats för kläder och föremål som används ofta, inte ett förråd.

Bort med allt från golvet

Om du röjer undan på golvet blir det lättare att hålla rent i garderoben. Så bort med nyss nämnda kartonger och ställ upp skorna på skoställ. Det finns praktiska vägghängda skoställ som är mycket bra att ha i mindre garderober.

krokar i garderob

Häng upp krokar

Att skruva upp en massa krokar är ett smart sätt att få till förvaringen av halsband, skärp och annat som annars brukar få ligga huller om buller i lådor. Hängda på väggen ger de dig en bättre överblick av vad som finns i garderoben.

Skapa avdelningar

Se till att du inte har kläderna hängda hipp som happ utan dela upp dina kläder efter typ. Med hjälp av vägghängda lådor kan du förvara byxor, tröjor, mössor och annat som du inte vill ha på galgar. Låt alltid de kläder som hänger på galgar få riktiga trägalgar, det är bättre för dem i det långa loppet.

Köp cederträ

Cederträ doftar gott, men det tycker inte pälsängrar och andra skadedjur. Tvärtom hatar de doften och flyr när de känner den. Köp in ringar och kulor i cederträ. Kulorna kan ligga i klädlådorna och ringarna kan fästas på galgarna.

Dammsug regelbundet, våttorka ibland

Där man förvarar kläder blir det grusigare och dammigare än i andra utrymmen. Dammsug åtminstone en gång i veckan och våttorka minst en gång per månad. Är det svårt att komma åt i alla skrymslen och vrår med dammsugaren har du för mycket saker. Rensa mer!

Att flyttstäda garderoben

När du flyttar är det också ytterst viktigt att du inte glömmer att städa garderoben. Du kan räkna med att den nya bostadsinnehavaren kommer att kontrollera bostaden nitiskt på inflyttningsdagen. Det finns inget utrymme för slarv. Detta gäller även i garderoberna. En flyttstädning kräver lite mer än en vanlig städning, det måste vara absolut damm- och smutsfritt. Lister ska torkas av och all eventuell ingrodd smuts måste bort.

Håll rent redan medan du bor i bostaden. Det lönar sig alltid i långa loppet!

Genom att rengöra garderoben med jämna mellanrum kan du göra mycket för att underlätta vid en flyttstädning.

Comments are closed.