Rengöra vägg och golv – ta bort fettfläckar

I synnerhet småbarnsfamiljer är väl medvetna om att fettfläckar kan uppkomma lite varstans. Barnen springer från matbordet och på vägen därifrån så kan de lyckas ta på exempelvis väggar och golv med kladdiga händer. Det bildar i sin tur fettfläckar. En annan vanlig företeelse är att man ser fettfläckar i samband med att matlagning sker.

Oavsett vilket: fett är svårt att få bort och det gäller allt från vanliga ytor och vidare till olika kläder och textilier. Svårt – men inte omöjligt.

Här tänkte vi gå igenom några tips om du ska agera för att få bort fettfläckar från golv och från dina väggar. Vi hoppas att dessa fungerar. Om inte så står vi redo att rycka in!

Så här tar du bort fettfläckar från väggen

Det mesta beror på vilken typ av yta det handlar om. Är väggen målad, är den kaklad eller har du en tapet på den? Tillvägagångssätten i samband med rengöring blir nämligen annorlunda. Vi går igenom några tips kring respektive yta:

Målad vägg – gör så här:

Börja med att ta en kniv – som inte är för vass – och skrapa försiktigt längs med fläcken i syfte att få bort så mycket som möjligt. Ta sedan fram potatismjöl ur skafferiet och applicera detta över fläcken. Potatismjöl absorberar fett. Låt det dra in och dammsug sedan ytan med det mindre, mjuka munstycket som du normalt använder för exempelvis soffan.

Ta bort fläckar från tapet:

Först och främst så gäller det att ta reda på vilken typ av tapet du har. Är det en vinyltapet så ska du – oavsett typ av fläck – undvika starka kemikalier som exempelvis aceton. Har du en tygtapet så ska du aldrig gnugga eller använda kemikalier på i samband med rengöring. Papptapeter å sin sida mår aldrig bra av vatten.

Ett tips som fungerar vid rengöring av fettfläckar på allt utom plastade tapeter är följande: Ta ett läskpapper – eller ett smörpapper – och placera det över fläcken. Ta därefter fram ditt strykjärn och låt det bli varmt – inte hett. Dra sedan järnet försiktigt över papperet som suger upp fettet. Upprepa proceduren – med ett nytt papper – tills dess att fläcken försvinner.

Ta bort fläckar från kakel:

Kakel är den yta som är lättast att ta bort fettfläckar från. En blandning av ättika och ljummet vatten och fyll en sprayflaska med detta. Spruta på, låt dra in och torka sedan av med en fuktig trasa eller en tvättsvamp. Ett riktigt husmorsknep är annars att återanvända det vatten du använt för att koka potatis med. Stärkelsen från potatisen tar effektivt bort fett. Kom ihåg att låta vattnet svalna först.

Ta bort fettfläckar från golv

Då det kommer till fettfläckar på golv så sticker ett material ut gällande svårighetsgrad: ett trägolv. Det är av den anledningen man kanske ska vara lite mer restriktiv inför att lägga ett trägolv i exempelvis köket. Det är där som mest spill sker och där fettfläckar oftast hamnar. Detta i kombination med att ett trägolv är ganska svårt att få rent från fläckar av fett så kan man hamna i ett läge där en golvslipning är det enda alternativet. Ett tips är att lägga en matta vid spisen så att spill från matlagningen hamnar där snarare än på golvet.

Vi ska titta närmare på hur du kan lyckas få bort en fettfläck från ett trägolv:

  • Strössla bakpulver över fläcken och låt det dra in. Efter det gnuggar du, försiktigt, med en fuktig trasa.

  • Potatismjöl. Prova även metoden som används vid rengöring av en vägg. Lägg på lite potatismjöl och se om det absorberar upp fettet från golvet. Låt dra och dammsug efter någon timme.

  • För tuffare, mer ingrodda fläckar rekommenderas följande tillvägagångssätt: Blanda en pasta av bakpulver och lite vatten. Lägg den över fläcken och låt blandningen dra in i några timmar. Ta sedan bort pastan med en fuktig trasa. Förhoppningsvis är fläcken borta. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =