Rengör din disktrasa så håller den längre

Disktrasan kan snabbt kännas så ofräsch att man vill slänga den men det finns en lösning på problemet – rengör din disktrasa så den håller längre.

Därför blir disktrasan så äcklig

En disktrasa kan minst sagt kännas motbjudande efter bara någon veckas användning och dom flesta väljer att slänga den av just den anledningen. Och kanske är det inte så konstigt att den blir så snuskig eftersom den används just för att torka bort smuts och gamla matrester, vilket såklart gör att den både samlar på sig en massa bakterier samt blir riktigt äcklig att se med bara blotta ögat.

Det finns dock flera sätt att rengöra sin disktrasa, så att den känns ren och fräsch och så att den håller betydligt längre. Förpackningen med nya trasor under diskbänken räcker bättre samtidigt som det är bra för miljön.

Tvätta den ofta

Många städexperter anser att disktrasan bör bytas ut varje vecka, och det kanske den måste om man inte rengör den. Det är däremot väldigt enkelt att få en sunkig disktrasa att kännas ren igen och ett av sätten är att tvätta den i tvättmaskinen.  

Ska du köra en tvätt på minst 60 grader kan du utan problem ta tillfället i akt och kasta in disktrasan också. Den kommer att bli ren, lukta fräscht och vara redo att användas igen. Detta kan man göra någon gång i veckan eller helt enkelt när den känns smutsig.

Koka din disktrasa

Tillhör man en av dom som inte har någon egen tvättmaskin kan det vara svårt att komma ihåg disktrasan när man går ner till tvättstugan för att ta itu med veckans tvätt. Det är inga problem för det går nämligen lika bra att koka den i en kastrull på spisen.

Tillsätt lite diskmedel eller bikarbonat i vattnet och låt trasan ligga i det kokande vattnet i ett par minuter. På det här sättet kommer du garanterat att ta död på äckliga bakterier och disktrasan blir dessutom väldigt ren och trevlig att använda ett tag till.

Efter varje användning

Man behöver inte köra sin disktrasa i tvättmaskinen överdrivet ofta om man ser till att göra rent den ordentligt efter varje användning. Och även om de flesta sköljer av och hänger upp den finns två viktiga detaljer att tänka på och förändra.

Det första är att man ska skölja trasan i kallt vatten istället för varmt. Detta för att bakterierna trivs bättre där det är varmt och genom att ta kallt vatten förhindrar man bakterietillväxten direkt. Nästa sak man ska göra, innan man hänger upp den, är att krama ur den så mycket det bara går. Den kommer då att torka snabbare vilket håller den fräsch längre.

Tips för att hålla disktrasan fräsch

Ett annat tips för att disktrasan ska hålla sig fräsch längre är att undvika att torka bort gamla matrester med den. Gå istället över dom smutsiga ytorna med hushållspapper för att få bort det värsta och ta sedan disktrasan. På så vis har dom flesta av bakterierna redan försvunnit från ytan och slipper hamna i trasan.

Comments are closed.