Flyttstäda garaget – tänk på det här

När du säljer ett hus så säljer du även trädgården och eventuella tillbyggnader som garaget. Dessa ska också städas ur innan du flyttar.

Flyttdag, kartongerna är packade och lastade på flyttbilen, huset är tomt och i strålande skick, redo för de nya ägarna som strax ska flytta in. Men hur står det till med garaget?

Det är faktiskt inte särskilt ovanligt att det slarvas med flyttstädningen när det kommer till komplementbyggnader som förråd och garage. Det är lätt att tänka att det räcker att det ska vara snyggt i boendeytorna och att det inte är så noga med det andra.

”Spindelnät, högar med grus, smutsiga fönster och så vidare får inte förekomma efter att man flyttat ut. Ändå är det vad som möter många nyblivna villaägare när de flyttat in och tar sig en titt i garaget. Hur kan det komma sig?”

Och visst är det sant att det inte måste vara skinande rent i ett garage när man flyttar, men städat ska det vara. Det ska inte finns smuts eller damm, eventuella fönster ska vara putsade, hyllor och andra ytor avtorkade. Spindelnät, högar med grus, smutsiga fönster och så vidare får inte förekomma. Ändå är det vad som möter många nyblivna villaägare när de flyttat in och tar sig en titt i garaget. Hur kan det komma sig?

Städning av garaget ingår inte i ordinarie flyttstädning

En anledning kan vara att många som ska flytta anlitar en firma för professionell flyttstädning för att ha tid med annat kring flytten. Det man inte tänker på då är att trädgård, garage och andra tillbyggnader normalt inte ingår i en ordinarie flyttstädning. Som städfirma utgår vi ifrån att dessa ytor städas ur av de boende själva. Det går dock utmärkt att anlita en städfirma för garagestädning i Stockholm och städning av andra utrymmen, men då blir denna städning ett tillval till den ordinarie flyttstädningen.

Alla ytor ska rengöras

Det är inte bara villan ni säljer, utan hela fastigheten. I överlåtelsekontraktet står det antagligen tydligt och klart, om ni inte gjort upp något annat med säljaren, att alla ytor i fastigheten ska vara rengjorda. Detta innebär dock inte att garage och förrådsutrymmen måste rengöras på samma sätt som boendeytorna. Ett garagegolv behöver inte våttorkas, men det ska inte finnas någon smuts, fett eller damm kvar på några ytor i garaget och alla lösa föremål ska vara avlägsnade och bortforslade.

Garaget som flyttcentral

Ett bra tips, om du inte vill betala extra för en garagestädning, är att i god tid innan flytten städa ur garaget. Passa samtidigt på och rensa bort gammal bråte som bara står och som ni inte vill ta med er till nästa bostad. Genom att tömma garaget och städa ur det ordentligt har ni sedan ett utmärkt förvaringsutrymme att ställa flyttkartonger i medan ni börjar packa ner resten av huset. I garaget står kartongerna varmt och torrt och ni får en bättre överblick över hur mycket som är kvar att packa. Även möbler och andra större föremål kan förvaras i garaget i väntan på en flytt.

Comments are closed.