Välstädat garage bättre för bilen

Bilar mår bättre av att stå i rena, torra och välstädade utrymmen, med gott om svängrum för in- och utfart och med god belysning för bra sikt. En fastighetsägare som har ett garage i fastigheten vinner mycket på att se till att det regelbundet underhålls och städas, helst en gång i veckan. Speciellt på vintern kan det gå väldigt fort för ett garage att bli nedsmutsat, och börjar det bli slask på golvet och väggarna hamnar det också i bilarna, som aldrig hinner torka ordentligt och blir mer utsatta för rostangrepp och andra lackskador.

”Att hålla rent och snyggt i ett garage kräver god planering och organisationsförmåga, samt att man verkligen är noga med att saker hålls på sin plats”

Även för den som har ett garage i anslutning till villan gäller det att hålla det städat. Att hålla rent i ett privat garage kan ibland vara lite knepigt. Avloppsbrunnar är inte tillåtna i privata garage så det är grovdammsugare och mobb som gäller. En annan aspekt av vikten att hålla rent och snyggt i ett litet privat garage är att man ofta vill använda det till andra saker, som hobbyrum, snickarverkstad, förvaringsutrymme och liknande. Det kräver god planering och organisationsförmåga, samt att man verkligen är noga med att saker hålls på sin plats. I ett stökigt och ostädat garage dröjer det inte länge innan du råkar skada bilen.

Risk att bilar skadas

Ett större garage trafikeras alla tider på dygnet och inte sällan ska bilar mötas på trånga utrymmen, vilket ställer krav på miljön. Skräp och saker som förvaras längs väggarna och på outnyttjade parkeringsplatser ökar markant risken för att en bil kör in i något och riskerar att skadas. Som fastighetsägare är du ansvarig för miljön i garaget och förutom att det ska vara rent ska det även finnas god ventilation och ordentlig belysning, två faktorer som dessutom gör det lättare att städa garaget.

Undvik avloppen

Att spola golven och leda ner vattnet i avloppet har länge varit standard vid garagestädning, men det är en ineffektiv och dessutom miljöfarlig metod, som nu med fördel istället kan ersättas med en kombinerad sop- och skurmaskin, varav vi har en mycket effektiv variant i vår maskinpark. Med hjälp av en städmaskin behöver smuts och spillvatten inte ledas ner i avloppet utan samlas istället in i en tank på maskinen och kan sedan slängas på en miljöstation. Dessutom riskerar du inte att garagets golvbrunnar sätter igen, något som annars är vanligt på vintern.

Privata garage

Har du ett garage för din bil i anslutning till huset har du redan en god grundförutsättning för att din bil ska må bra året runt. Men om du inte regelbundet städar garaget och plockar undan skräp och smuts, blir miljön i garaget snart en riskfaktor. Lack, lyktor och däck riskerar att fara illa om det finns kollisionsrisk när du kör in och ut ur garaget, och slask och regnvatten som blir kvar i garaget ger risk för rost.

För att göra det lättare att städa i garaget bör du tänka på hur det är organiserat. Helst bör du inte ha någonting på golvet kring den yta där du ställer bilen. Behöver du förvaring av till exempel däck och annat som behövs i direkt anslutning till bilen – häng upp det på väggen i ordentliga krokar i stället så löper du ingen risk att köra på dem. Att ha saker upphängda på väggarna är överhuvudtaget en bra lösning i ett garage. Fria golvytor är det som är viktigast för att kunna komma fram säkert med bilen och gör det dessutom lättare att grovdammsuga och svabba rent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + sju =